Connect with us
admiralskeigre

Politika

Čeda Jovanaović o incidentu: „Napale su me „Hijene“- branio sam se“!

Published

on

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je jutros da je do incidenta na Novom Beogradu, gde je sinoć razbio staklo na jednom lokalu, došlo pošto su ga napali članovi pripadnika navijačke grupe „Hijene“.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Nataša Jovanović: Odluka NATO Parlamentarne skupštine dodatno ugrozila Srbe na Kosovu

Published

on

By

Danas smo kolege Goran Rakić, Zoran Dragišić i ja kao članovi delegacije Narodne skupštine Republike Srbije svedočili veoma opasnom presedanu koji se dogodio u Parlamentarnoj skupštini NATO.

Da bude nedvosmisleno jasno – danas su odlukom da takozvana „Skuština Kosova“ dobije status pridruženog člana, dodatno pogoršani uslovi za život svakom Srbinu na Kosovu i Metohiji. Oni već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi – žive kao u getu.

Danas je nagrađen Aljbin Kurti za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga i sami upozoravali EU, NATO i drugi međunarodni faktori.
Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo.

Posebno zahvaljujemo svakoj delegaciji koja je pokazala razumevanje za naše argumente, koja je odolela pritiscima i koja je apelovala da takva odluka ne bude usvojena.

Pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“ – Španija, Rumunija, Slovačka i Grčka, ovakvu odluku nisu podržale ni poslanici iz zemalja koje su priznale lažnu tzv državu „Kosovo“ a to su: Francuska i Italija. Posebnu zahvalnost naša delegacije izražava delegaciji Mađarske koja je izričito glasala protiv ove odluke.

Odlukom Parlamentarne skupptine NATO dodatno su ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina.

Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Napominjemo da naša delegacija u PS NATO nije bila konsultovana tokom pricesa donošenja ove odluke

Rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije posebno zahvaljuje svakoj delegaciji koja je pokazala razumevanje za naše argumente, koja je odolela pritiscima i koja je apelovala da takva odluka ne bude usvojena. Pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“ – Španija, Rumunija, Slovačka i Grčka, ovakvu odluku nisu podržale ni poslanici iz zemalja koje su priznale JPNK – Francuska i Italija. Posebnu zahvalnost naša delegacije izražava delegacije Mađarske koja je izričito glasala protiv ove odluke.

Meni kao v.d. šefa naše delegacije nije bilo omogućeno da se javim za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. „Skupštine Kosova“, niti nakon potvrđivanja ove odluke.

 

 

Continue Reading

fokus

Nataša Jovanović predvodi srpsku delegaciju na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO

Published

on

By

Na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO, koje se održava od 24. do 27. maja u Sofiji, učestvuju v.d. šefa delegacije Nataša Jovanović, članovi delegacije Goran Rakić i Zoran Dragišić, a sastancima prisustvuje i šef Misije Srbije pri NATO ambasador Branimir Filipović.

 

Predstavnica Azerbejdžana Ibrahimgizi istakla je čvrstu podršku svoje zemlje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Naglasila je da se azerbejdžanska delegacija snažno protivi unapređenju statusa tzv. Skupštine Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO u status pridruženog člana, što bi predstavljalo opasan presedan za slične slučajeve, posebno u kontekstu situacije u drugim članicama i pridruženim članicama Parlamentarne skupštine NATO, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Ibrahimgizi je izjavila da će azerbejdžanska delegacija ovaj stav braniti među drugim članicama organizacije i pružiti snažnu podršku naporima srpske delegacije da ukaže na opasnost ovog presedana u okviru Parlamentarne skupštine NATO. Tokom sastanka uručeno je pismo predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić šefovima svih delegacija članica i pridruženih članica Parlamentarne skupštine NATO.

Foto: Skupština RS

U pismu se skreće pažnja na nasilje i kontinuiranu diskriminaciju nad Srbima na Kosovu, nekažnjivost masovnih etnički motivisanih napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, kao i na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu. Ukazuje se da Priština više od 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

Takođe se naglašava da, prema Rezoluciji SB UN 1244 (1999), pokrajina ostaje deo Republike Srbije pod privremenom upravom UN, a ne nezavisna država. Dodeljivanje pridruženog statusa tzv. Skupštini Kosova bi predstavljalo nagradu Prištini za opstrukciju dijaloga sa Beogradom i neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, što je dobro poznato NATO-u i KFOR-u koji su prisutni na Kosovu.

U razgovoru sa lordom Markom Lankesterom, poslanici su komentarisali izveštaj „Zapadni Balkan – obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO“, koji će biti razmatran na sastanku Odbora za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO, posebno deo koji se odnosi na situaciju na Kosovu, navodi Skupština Srbije.

Continue Reading

fokus

IZBORI U BEOGRADU 2. JUNA Brnabić raspisala izbore u prestonici Srbije

Published

on

By

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić danas u 17 časova raspisala je izbore za odbornike Skupštine grada Beograda.

Upravo sam raspisala izbore za odbornike u Skupštini grada Beograda za nedelju 2. jun 2024. godine – rekla je predsednica Skupštine u obraćanju nakon raspisivanja izbora.

Brnabić je danas ranije, na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije posle Kolegijuma, istakla da nema nikakvih mogućnost da se datum izbora za Beograd pomeri.

„To je moja zakonska i ustavna obaveza, da ih raspišem do ponoći. Moglo je i ranije, ali na zahtev opozicije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, beogradski izbori pomereni su za 2. jun“, rekla je Brnabićeva.

Continue Reading

Najpopularnije