Connect with us
admiralskeigre

fokus

tranzicija i zelena ekonomija u Kragujevcu- građanima priključak na 30 rata!

Published

on

Jedan od najvećih i najvažnijih projekata je zamena kotlova u Energetici, o čemu se govorilo decenijama unazad. Prelazak kotlova sa uglja na gas značajan je projekat ne samo po finansijskoj vrednosti koja se procenjuje na 18 miliona evra, nego i po uticaju na kvalitet života građana, istakla je Sanja Tucaković. Radi se o kotlovima urađenim po najvišim svetskim standardima, koji će u velikoj meri uticati na zaštitu životne sredine, bezbednost na radu i biće izuzetno efikasniji od kotlova koje trenutno imamo i koji koriste ugalj odnosno mazut kao enrengent. Novi kotlovi koristiće prirodni gas i to će uticati na zaštitu životne sredine, čistiji i zdraviji grad.

Tucaković je podsetila da će u okviru projekta Čista Srbija u Kragujevcu biti izgrađeno 360 km kanalizacione mreže, novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i nova regionalna deponija sa spalioniciom u Vitlištu. Radi se o projektu vrednom 300 miliona evra. U prvoj fazi biće izgrađeno 42 km kanalizacione mreže. Radovi su započeti obeležavanjem vodova od strane EPS –a, Vodovoda i kablovskog operatera, a ovih dana kreće se sa konkretnim radovima u ulici Milivoja Bankovića – Sićka. Nakon Beloševca idemo u Ilićevo, Maršić, Veliko Polje i tako dalje.

Od 1920. godine, kada je počela gradnja vodovodne i kanalizacione mreže, grad se razvio, napravljeni su novi objekti stambenog i poslovnog prostora koji nisu povezani na postojeću mrežu. Sada će sva nelegalna kanalizaciona mreža biti povezana sa sistemom za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu i više nećemo biti u problemu kada je reč o zagađenju vodotokova na teritoriji grada.

Na ovaj način uredićemo i sistem ozakonjenja objekata jer u suprotnom potrošači neće moći da se priključe na novu mrežu. Pored toga, na preporuku Gradskog veća, JKP Vodovod i kanalizacija omgućiće građanima da priključak na novu mrežu plate na 30 mesečnih rata. Treći deo projekta odnosi se na izgradnju deponije sa spalionicom u Vitlištu, na 9 km od Kragujevca a prostiraće se na površini od preko 100 hektara. Nakon toga pristupiće se čišćenju deponije u Jovanovcu i revitalizaciji tla.

To su projekti o kojima se govori više decenija, o nekima i 50 godina. Maksimalno smo se potrudili i Vlada Srbije i grad Kragujevac, da damo svoj doprinos i dođemo do faze u kojoj su ti projekti konačno započeti, poručila je Sanja Tucaković.

Kragujevac je prvi grad koji će dobiti i prozjumera među javnim zgradama, u vrtiću Zeka u naselju Erdoglija. Ta solarna elektrana proizvodiće električnu energiju za potrebe objekta, a višak enrgije vraćaće u mrežu. Pored toga, prema rečima Ane Radojević, grad Kragujevac je u poslenjih šest godina sproveo veliki broj mera energetske efikasnosti, pre svega na javnim objektima, a u ovom trenutku je pri kraju konkurs koji je rađen u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i eneregetike, a odnosi se na sprovođenje mera energetske efikasnosti u domaćinstvima. Projekat je vredan 10 miliona dinara – po pet miliona uložili su grad i resorno ministarstvo, a otprilike isto toliko su dali i naši građani. U pitanju su subvencije za zamenu stolarije, kotlova i uvođenje solarnih kolektora. Ovaj konkurs je u toku, konkurisalo je 250 građana, 146 je dobilo sredstva, 72 za stolariju, 62 za kotlove na gas, 11 njih za kotlove na pelet i jedan za solarne panele za zagrevanje vode.

Početkom godine biće objavljen i konkurs za solarne panele za proizvodnju električne energije. Postoji interesovanje građana, na raspolaganju imamo deset miliona dinara od čega je polovinu sredstava obezbedio grad, a drugu polovinu ministarstvo.

Interesovanje građana je sve veće jer shvataju značaj energetske efikasnosti, ističe Ana Radojević, najpre preko svojih računa koji će biti značajno umanjeni.

tekst i foto: IS SGK



ucentar.rs

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Bebi bum u Kragujevcu: Za jedan dan rođeno 10 beba

Published

on

By

Pravi bebi bum pogodio je kragujevačko porodilište, kada je u jednom danu rođeno čak 10 beba.

– Naš grad je bogatiji za 7 dečaka i 3 devojčica.

Uvek smo srećni kad nas mame u našem porodilištu obraduju sa dosta mališana.

 

 

Continue Reading

fokus

SUTRA BESPLATNI PREGLEDI ZA DECU I ODRASLE U KRAGUJEVCU: Ne morate da zakazujete, a ne treba ni knjižica!

Published

on

By

UKC Kragujevac Linearni Akcelerator

Odlukom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u nedelju, 8. septembra 2024. godine u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, biće organizovani besplatni preventivni pregledi, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju.

U prostorijama Centra za internističku onkologiju svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

U istom prostoru, građani će i ovoga puta moći da bez zakazivanja izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Na Klinici za pedijatriju UKC Kragujevac biće organizovani opšti pedijatrijski pregledi za najmlađe, a zbog velikog interesovanja roditelja, u Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Kragujevac, biće organizovani preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Za sve zainteresovane građane, bez zakazivanja i uputa, svi navedeni preventivni pregledi biće organizovani u periodu od 8:00 do 17:00 časova.

Ministarstvo zdravlja i Univerzitetski klinički centar Kragujevac pozivaju građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Continue Reading

fokus

Tradicionalno ribolovačko takmičenje RVI na Gružanskom jezeru

Published

on

By

Na Jezeru Gruža, u organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Kragujevac u saradnji sa Udruženjem ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Republike Srbije i uz podršku Grada Kragujevca, danas se održava Kup u lovu ribe udicom na plovak. Učesnike ovog takmičenja koje se organizuje skoro dve decenije u ime Grada je pozdravio Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Grad Kragujevac nastoji da uvek podrži akcije Udruženja ratnih vojnih invalida, pa tako i ovu tradicionalnu manifestaciju koja već 18 godina okuplja ribolovce brojnih udruženja iz Srbije, ali i Republike Srpske, na Gružanskom jezeru. Ribolovački kup, osim takmičenja u pecanju koje njegovim učesnicima nije primarno, pre svega je prilika da se ratni vojni invalidi svake godine sastanu, uživaju u druženju, ali i evociraju uspomene, kako dobre, tako i loše, rekao je Stevović.

Ratni vojni invalidi, dodao je on, ravnopravni su članovi društva koji su zadužili našu otadžbinu i zavredili veliku pažnju i podstrek. Njihovo druženje i prijateljstvo mlađim generacijama treba da posluži kao primer, a Grad će nastaviti da podržava slične organizacije, poručio je Stevović.

Za ovogodišnji Kup u lovu ribe udicom na plovak na Jezeru Gruža prijavilo se 16 timova od kojih će najbolji otići sa peharom. Prema rečima svih takmičara, samo učešće je već nagrada jer, pored uživanja u pecanju i zajednički provedenom vremenu, time doprinose negovanju ove manifestacije.

Continue Reading

Najpopularnije