Na završnoj svečanosti u Naučno-obrazovnom kulturnom centru “Vuk Karadžić“, u svojoj besedi ministar kulture Srbije, Nikola Selaković, istakao je konkretne korake koje je Ministarstvo preduzelo za zaštitu ćirilice. Najavio je da će od 1. januara 2025. godine, u svim javnim nabavkama informatičke opreme u državnim i javnim ustanovama, ćirilica biti obavezan deo u dvojezičnim tastaturama.
„Drugi važan korak koji smo već preduzeli jeste da će država, prilikom otkupa knjiga za javne biblioteke, ubuduće otkupljivati isključivo ćirilička izdanja domaćih izdavača“, rekao je Selaković, dodajući da ćirilica mora postati ravnopravna latinici u svakodnevnoj tehničkoj upotrebi.

Jedan od najavljenih projekata je i konkurs za dizajn novih ćiriličnih fontova, sa ciljem da se mladim dizajnerima ponudi prilika da rade na razvoju ćiriličnih tipografija, koje će zatim biti besplatne za sve koji žele da ih koriste.

„Ćirilica nema nikoga osim nas. Ako je mi ne budemo čuvali i koristili, niko drugi to neće učiniti za nas. Zato moramo raditi na očuvanju ovog nasleđa, koje nam je ostavio Vuk“, zaključio je Selaković, pozivajući prisutne da neguju svoj jezik i pismo.

Završnoj manifestaciji 91. Vukovog sabora u Loznici, u ime grada Kragujevca prisustvovala je Anđela Ognjanović, direktorka Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“.