Connect with us
admiralskeigre

fokus

Dragan Jovović uspešno osvojio Kala Patar i Everest Base Camp:Zavijorila se zastava restorana „Biblioteka kod Milutina“

Published

on

Naš sugrađanin Dragan Jovović uspešno je završio izazovnu ekspediciju i stigao do dva važna planinska cilja – Kala Patar i Everest Base Camp.

Kao deo svoje ekspedicije, Jovović je prvo osvojio vrh Kala Patar, poznat po spektakularnom pogledu na Everest i okolne himalajske vrhove. Kala Patar, sa visinom od 5.545 metara, predstavlja jednu od najpopularnijih tačaka za planinare koji žele da vide Everest izbliza.

Nakon uspešnog uspona na Kala Patar, Jovović je nastavio svoj put ka Everest Base Campu, koji se nalazi na visini od 5.364 metra. Everest Base Camp je polazna tačka za mnoge planinare koji se spremaju za osvajanje najvišeg vrha na svetu, Mount Everesta. Uspeh u dolasku do ovog kampa je veliki podvig za svakog planinara zbog izazovnih uslova i velike nadmorske visine.

Jovović nije bio sam u ovoj ekspediciji. Sa njim su bili i dr Milan Colic estetski hirurg, Aleksandar Rodić iz Beograda, Ivana Bilan iz Zagreba i lokalni vodič Plumba Serpas iz Nepala.

Jovovićeva ekspedicija je nosila sa sobom simbol domaće kulinarske tradicije – zastavu legendarnog restorana „Biblioteka kod Milutina„. Ideja da se zastava restorana postavi na ovim visinama ,  je imala dublje značenje.

 Namera je  bila, da se  pokaže  ponos i ljubav prema našoj kulturi i tradiciji čak i na najudaljenijim mestima na planeti.

Ovaj poduhvat ne samo da je privukao pažnju medija, već je postao inspiracija mnogima da razmišljaju o kulturnom nasleđu na globalnom nivou. Ovaj gest takođe simbolizuje hrabrost i odlučnost da se tradicija i identitet ne zaborave, čak ni na najnepristupačnijim mestima na Zemlji.

Jovovićeva ekspedicija osvojila je vrhove, ali je takođe otvorila nova poglavlja u svetu avanture i kulture, dok je restoran „Biblioteka kod Milutina“ sada deo priče koja se pamti na najvišim vrhovima sveta.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Najzapaženiji štand na Kraguj Bazar Festu: “Naša kafa” privukla pažnju posetilaca

Published

on

By

Drugi po redu *Kraguj Bazar Fest* okupio je izlagače iz svih krajeva Srbije, stvarajući pravi praznik za ljubitelje domaćih proizvoda i unikatnih rukotvorina. Manifestacija, koja se održava na otvorenom, predstavila je širok spektar proizvoda, od hrane i pića do ručno rađenih zanatskih predmeta.


Jedan od najzapaženijih izlagača bio je štand „Naša kafa“, koji je privukao pažnju posetilaca ne samo kvalitetom svojih proizvoda, već i mirisima sveže pržene kafe koji su širili oko sebe. Uz kafu, posetioci su mogli da probaju i različite vrste domaćih poslastica, što je ovaj štand učinilo jednim od najposećenijih na događaju.

Na bazaru su takođe učestvovali proizvođači zimnice pripremljene po tradicionalnim receptima, zanatlije sa svojim heklanim igračkama, cvetni aranžeri, i keramičari sa unikatnim delima.

Bazar je počeo u 18 časova, a posetioce je, pored bogate ponude, očekivao i muzički program koji će trajati do ponoći.


Ovaj događaj pokazao je da se u Kragujevcu neguje tradicija, ali i inovacija, okupljajući ljubitelje kvalitetne hrane, pića i rukotvorina na jednom mestu.

 

Continue Reading

fokus

REŠAVANJE LISTE ČEKANJA ZA CT TOKOM VIKENDA, A U NEDELJU PREVENTIVNI PREGLEDI U UKC KRAGUJEVAC

Published

on

By

UKC Kragujevac Linearni Akcelerator

U toku predstojećeg vikendа, 21. i 22. septembrа 2024. godine, u Službi zа rаdiološku dijаgnostiku i nа Klinici zа pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centrа Krаgujevаc, u sklаdu sа pripremljenim plаnom i rаsporedom zа rešаvаnje liste čekаnjа, biće obаvljаni CT pregledi.

U protekloj nedelji, kontаktirаni su svi pаcijenti, koji su nа listi čekаnjа UKC Krаgujevаc zа tu dijаgnostičku proceduru, pripremljen je plаn i redosled, po kojem će grаđаni dolаziti nа CT pregled u subotu i nedelju od 7:00 do 19:00 čаsovа.

U nedelju, 22.septembrа 2024. godine, nаstаvljаju se preventivni zdrаvstveni pregledi.

U Centru zа internističku onkologiju, u periodu od 8.00 do 17.00 čаsovа, svi grаđаni koji grаvitirаju Univerzitetskom kliničkom centru Krаgujevаc, biće u prilici dа obаve pregled hemаtologа i pregled gаstroenterologа, izmere krvni pritisаk i urаde lаborаtoriju (krvnа slikа, biohemijа, LDH, feritin, Fe, bilirubini, trаnsаminаze, CRP) kаo i tumor mаrkere (CEA, CA 19-9, i AFP opciono).

Preglede i ovogа putа mogu dа urаde svi grаđаni, i oni bez zdrаvstvenog osigurаnjа, i to bez zаkаzivаnjа.

Ministаrstvo zdrаvljа i Univerzitetski klinički centаr Krаgujevаc pozivаju grаđаne koji do sаdа iz rаzličitih rаzlogа nisu bili u mogućnosti dа obаve preventivne preglede, dа to urаde ovogа putа, u interesu očuvаnjа sopstvenog zdrаvljа.

Više o predstojećim pregledimа nа internet strаnici Ministаrstvа zdrаvljа:

Continue Reading

Društvo

RGZ odgovorio na 190.000 pitanja građana

Published

on

By

Republički geodetski zavod ostvaruje izvanrednu efikasnost u komunikaciji sa građanima putem aplikacije ePrimedbe. U periodu od 1. januara 2023. do 28. avgusta 2024. godine, stiglo je 189.741 pitanja građana Info centru RGZ-a, od kojih je odgovoreno na 189.387 u roku od samo 2 dana, što predstavlja čak 99,81% uspešnosti! 

Ovaj uspeh potvrđuje posvećenost RGZ-a unapređenju efikasnosti i transparentnosti u radu sa građanima u svih 170 Službi za katastar nepokretnosti. Sinhronizacija i ujednačenost rezultata između različitih službi pokazuju visok stepen organizacije i posvećenosti pružanju kvalitetnih i brzih usluga. 

Aplikacija ePrimedbe omogućava građanima direktnu komunikaciju sa RGZ-om bez potrebe za odlaskom na šaltere, što ubrzava obradu zahteva i smanjuje birokratske procedure. Ovo ne samo da olakšava pristup informacijama, već i povećava poverenje u rad javnih institucija.

Konstantni napadi upućeni na račun RGZ-a ne oslanjaju se na konkretne podatke i činjenice, već na proizvoljne i neutemeljene tvrdnje. Zvanične statistike, poput ovih o gotovo 190.000 obrađenih obraćanja uspešno odgovorenih, jasno govore o efikasnosti i posvećenosti RGZ-a.

Takvi rezultati su dokaz modernizacije i poboljšanja usluga, dok kritike bez dokaza samo stvaraju konfuziju i neosnovane sumnje u rad javnih institucija.

Continue Reading

Najpopularnije