Connect with us
admiralskeigre

fokus

Obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta

Published

on

Godišnjica proboja Solunskog fronta i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Kragujevcu obeleženi su polaganjem venaca kraj spomenika Palim Šumadincima u Šumaricama. Vence su položile delegacije SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. „Vojvoda Radomir Putnik“, Vojske RS. U ime grada venac je položila pomoćnik gradonačelnika dr Gordana Damnjanović.

Ovaj datum simbol je srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i nezavisnosti. Ovaj dan slavi srpskog vojnika i borca koji je u ratovima uvek branio svoju zemlju i narod a nikada nije bio  agresor niti osvajač, poručila je dr Damnjanović.  Sa potomcima i članovima Udruženja, poklanjamo se senima junaka koji su pre 106 godina izvršili proboj Solunskog fronta i doneli slobodu našem narodu i zemlji.

Milan Vujčić predsednik Udruženja potomaka 1912-1920. “Vojvoda Radomir Putnika“ je rekao da je proboj Solunskog fronta i oslobođenje Srbije odneo velike žrtve koje ne smemo da  zaboravimo. S ponosom moramo da se sećamo hrabrih srpskih vojnika a u znak zahvalnosti na dostojanstven način obeležavamo istorijske datume radi vaspitavanja omladine i mladih generacija kako bi znali istoriju svog naroda i države i cenu kojom je plaćena sloboda, kazao je Vujčić.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Predstavljen program “Hej, tu smo!“ za unapređenje mentalnog zdravlja mladih

Published

on

By

Na sastanku Tima za mentalno zdravlje mladih i predstavnika omladinskih saveza, kome su u ime grada prisustvovali Jelena Pavić, članica Gradskog veća za zdravstenu i socijalnu zaštitu i koordinatorka Tima za mentalno zdravlje mladih i Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, predstavljen je nacionalni program „Hej, tu smo!“. 

Reč je o programu podržanom od strane Ministarstva omladine i turizma a sprovode krovni savezi mladih Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade, Savez omladinskih udruženja OPENS, Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada, Krovne organizacije mladih Srbije i Savez izviđača Srbije.

Cilj programa je unapređenje mentalnog zdravlja mladih i nastoji da odgovori na sve izazove sa kojima se mladi u Srbiji suočavaju, kao i da im obezbedi dostupnost znanja, veština i resursa kako bi samostalno doprineli svom blagostanju, ostvarili lične potencijale, prevazišli rizike.

Učesnicima sastanka, predstavljene su aktivnosti iz oblasti mentalnog zdravlja koje Grad Kragujevac i Kancelarija za mlade sprovode a tokom diskusije zaključeno je da je potrebno definisanje budućih aktivnosti u kontinuiranom radu na prevenciji mentalnih problema Poseban akcenat stavljen je na umrežavanje i jačanje kapaciteta tima i uključivanje studenata psihologije u savetodavni rad.

Zajednički cilj je poboljšanje mentalnog zdravlja i dobrobiti mladih, zaključak je sastanka i dogovorena dalja razrada aktivnosti za realizaciju programa.

Continue Reading

fokus

Evo ko je novi direktor Kliničkog centra Srbije

Published

on

By

Dugogodišnji direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije UKCS prof. dr Milika Ašanin smenjena  je sa te funkcije  na njeno mesto izabrana je prof. dr Jelena Drulović.

Prof.dr Milika Ašanin upravljao je najvećom kućom zdravstva od 2015. godine.

Continue Reading

fokus

NOĆ U KRAGUJEVCU:Hitnoj službi u Kragujevcu javljali se pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom i stomačnim problemima tokom prethodna 24 sata

Published

on

By

U prethodna 24 sata, ekipe Zavoda za urgentnu medicinu u Kragujevcu obavile su 36 terenskih intervencija (24 tokom dana i 12 tokom noći). U ambulanti je obavljeno 76 pregleda: 50 pregleda odraslih (12 tokom dana i 38 tokom noći) i 26 pregleda na pedijatriji.

Intervencije na javnim mestima bilo je ukupno devet. Tokom dana, pacijenti su se najčešće javljali sa stomačnim problemima, povišenim krvnim pritiskom i stresnim reakcijama, dok su tokom noći preovladavali pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, temperaturom i stomačnim problemima.

Continue Reading

Najpopularnije