Poveži se sa nama
Admiral

fokus

Oktobarske konjičke trke na Hipodromu

Published

on

Svečanim defileom jahača i zaprega  kroz grad počele su ovogodišnje Oktobarske konjičke igre. U organizaciji SKU ‘’Pastuv’’ i saveta MZ Kolonija uz podršku GTO Kragujevac pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, na Hipodromu su održane konjičke igre i predstavljene viteške veštine na konjima, defile fijakerima i Šumadijski višeboj.

Oktobarske konjičke trke su manifestacija kojom organizator i Grad čuva srpsku  tradiciju, zajedništvo i ljubav prema plemenitom sportu. Grad će nastaviti da promoviše takve vrednosti, kazao je Miroslav Petrašinović, poslanik  u Narodnoj skupštini RS i podsetio da su u Kragujevcu prve konjičke trke održane 1887. godine a prvi Konjički klub osnovan  1889. godine. Namera nam je da se nastavi tradicija naših predaka jer uvek i svuda s ponosom ističemo da smo  grad  koji je kroz istoriju mnogo toga prvi pokrenuo u Srbiji, poručio je Petrašinović. Ovom prilikom Petrašinović je kazao da će zbog sve većeg interesivanja ljudi za uzgoj konja i razvijanja konjičkog sporta iz podsticajnih sredstava resornog ministarstva biti obezbeđene subvencije i podrška. Zahvaljujući organizatoru na ideji i velikom broju posetilaca, on je istakao da su ovakvi događaji prilika za okupljanje porodice, druženje i uživanje u domaćim gastronomskim ukusima.

Manifestacija na Hipodromu traje do 17 sati a završava se proglašenjem pobednika Gulašijade i Šuamdijskim višebojem.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Crna Hronika

Radnik tragično nastradao nakon pada sa zgrade u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu

Published

on

By

Prema nezvaničnim informacijama, radnik je nastradao nakon što je pao sa zgrade u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu.

Nesreća se dogodila oko 16:30 sati, tokom izvođenja građevinskih radova, a radnik je na licu mesta preminuo usled zadobijenih povreda.

Ubrzo nakon incidenta, na lice mesta stigla je ekipa Hitne pomoći, ali, nažalost, radniku nije bilo spasa. Policija je izvršila uviđaj, a uzrok nesreće biće utvrđen nakon detaljne istrage.

Očekuju se zvanične informacije od nadležnih institucija, dok su radovi na gradilištu trenutno obustavljeni.

Continue Reading

fokus

TURSKI RADNIK POVREĐEN NA GRADILIŠTU U KRAGUJEVCU: Pao sa skele, nije životno ugrožen

Published

on

By

Turski državljanin M. K. koji je bio radno angažovan na gradilištu u naselju Bubanj, na izgradnji vrtića kod Druge kragujevačke gimnazije, zadobio je povrede nakon pada sa skele, potvrđeno je Radio-televiziji Kragujevac u Zavodu za urgentnu medicinu.

On nije životno ugrožen, ali je nakon intervencije Hitne pomoći prevezen u Univerzitetski klinički centar Kragujevac gde će biti utvrđen stepen povreda.

Detaljnije informacije kako je do incidenta došlo, biće poznate nakon uviđaja. 

 

Continue Reading

fokus

Kampanja „Čuvajmo jedni druge“ predstavljena starijim sugrađanima

Published

on

By

U okviru kampanje „Čuvajmo jedni druge“ koja je predstavljena danas u sali Skupštine grada, stariji sugrađani upoznati su sa bezbednosnim rizicima kojima mogu biti izloženi i načinima na koji se ti rizici mogu smanjiti ili izbeći.  Kampanju koju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova podržali su Grad Kragujevac, Kancelarija lokalnog ombudsmana, Crveni krst Kragujevca, Policijska uprava. U ime Grada Kragujevca, prezentaciji su prisustvovali dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava, Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti, Jelena Milivojević, lokalni ombudsman Grada Kragujevca i  Ivana Stanić Obradović, načelnica Odeljenja za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnoprvnost. U ime Policijske uprave na ovu temu govorili su Nemanja Sretenović, komandir PU Kragujevac i Boško Radojević, inspektor i profesor kriminalistike i bezbednosti.

Kampanja „Čuvajmo jedni druge“ organizovana je povodom 1.oktobra Međunarodnog dana starijih lica, kazala je Gordana Damnjanović i dodala da je tema bezbednosti veoma važna kada je reč o starijim sugrađanima i obuhvata više segmenata kao što su digitalna bezbednost, bezbednost u saobraćaju i prevencija diskriminacije poput „ejdžizma“ koji podrazumeva diskriminaciju na osnovu godina starosti,

Govoreći  o poboljšanju bezbednosti najstarijih sugrađana u saobraćaju, Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti istakla je da je Savet za bezbednost saobraćaja otpočeo izradu Strategije o bezbednosti pešaka. Ova studija daće ozbiljne preporuke i savete u pogledu lokacija na kojima bi trebalo da se postave pešačke staze, semafori, usporivači saobraćaja. Takođe, otpočelo se i sa uređivanjem rekreativnih zelenih oaza, kao i senior oaza u kojima naši najstariji sugrađani mogu da kvalitetno provedu slobodno vreme i da se osećaju bezbedno, kazala je Angelovska.

Komandir Policijske uprave Kragujevac, Nemanja Sretenović  istakao je da  kampanja ima za cinj da podseti starije sugrađane na neke bezbedonosne rizike na koje su možda zaboravili i da skrene pažnju na neke moderne, nove trendove i  ukaže na načine njihovog prevazilaska.

 

 

Continue Reading

Najpopularnije