Poveži se sa nama
Admiral

fokus

Otvoren Klub osoba sa autizmom

Published

on

U okviru obeležavanja Evropskog dana osoba sa autizmom, u Kragujevcu je otvoren Klub osoba sa autizmom u naselju Stara radnička kolonija. Klub je otvoren na inicijativu Udruženje osoba sa autizmom Kragujevac, uz podršku Grada Kragujevca, a otvaranju su prisustvovali Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika Kragujevca, članovi Gradskog veća Jelena Pavić, Maja Angelovska, Nenad Stanišić, Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava i dr Zoran Krstić, rektor Bogoslovije.

Jelena Pavić, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu istakla je da se Grad Kragujevac  ponosi time što može da podrži ovakve inicijative koje su usmerene na podršku našim sugrađanima sa autizmom i njihovim porodicama.

Ovaj klub predstavlja važan korak ka stvaranju inkluzivnijeg društva u kome svaka osoba ima šansu za razvoj, podršku i kvalitetniji život. Grad Kragujevac će nastaviti da podržava ovakve inicijative i radiće na stvaranju boljih uslova za sve naše sugrađane, što i činimo kroz dobru saradnju sa udruženjima poput Udruženja osoba sa autizmom, čije aktivnosti se  finansiraju iz buzeta grada – kazala je Pavić.

Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava istakla je da će ovaj prostor koji se nalazi na lepoj lokaciji u gradu biti drugi dom  za mlade sa autizmom, starije od 26 godina i velika podrška njihovim porodicama. Podršku u opremanju prostora pružilo je nekoliko privatnih kompanija, a besplatne obroke svakodnevno obezbeđuje Bogoslovija Svetog Jovana Zlatoustog.

Danijela Nešić, predsednica Udruženja osoba sa autizmom istakla je da će prostor ovog kluba koristiti odrasle osobe sa autizmom zato što su oni ostali bez ijedne dnevne usluge u zajednici, ali pošto je klub fleksibilan moći će da ga koriste i deca koje se nisu prilagodila u školi i dnevnom boravku.  Klub za osobe sa autizmom radiće svakog radnog dana od 12:00 do 18:00  časova, povremeno i subotom kada za to bude potrebe.

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

MBot roboti nivo2 za 42 osnovne škole

Published

on

By

U okviru projekta „Za lepšu školu“ u skladu sa programom Ministarstva prosvete, Rotari klub iz Kragujevca donirao je opremu i to za učenike petog i šestog razreda osnovnih škola dronove za učenje programskih jezika „Skreč“ i „Pajton“, za više razrede mBot robote nivo2 i vrtiću „Neven“ IKT opremu i mobilni nameštaj.

Pre četiri godine Rotari klubovi sa teritorije Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete pokrenuli su projekat „Za lepšu školu“ i obrazovnim ustanovama donirali robote, rekao je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje. Sve škole na teritoriji grada Kragujevca koje su izrazile želju dobile su mBot robote. Nastavnici informatike će danas proći obuku na robotima što će im pomoći u primeni naprednih tehnologija ali i da u praksi na najbolji mogući način nove veštine prenesu učenicima. Što se tiče vrtića, Rotari klub je donirao poboljšanu IKT opremu, fotoaparat, računar, plastifikator, video bim za četiri vrtića, a vrtić „Neven“ je jedan od njih, naglasio je Aleksić.

Uz podršku Grada Kragujevca, četvrtu godinu zaredom uspešno sarađujemo sa svim osnovnim školama u Kragujevcu kojima je Rotari klub donirao bar po jedan školski dron. Danas će 42 škole primiti donaciju mBot robota nivo2 a nastavnike informatike uputićemo u detalje kako da deci prenesu ono najpotrebnije, kazala je Zorica Jestrović, predstavnik Rotari kluba Kragujevac. Sve škole na teritoriji Srbije mogle su da se prijave za mBot robote nivo2 što zavisi od toga koliko su deca savladala prvi nivo robotike i koliko su zainteresovana. Po našoj evidenciji sve škole u Srbiji dobile su školski dron za praktičnu primenu programa „Skreč“ i „Pajton“. Projekat ćemo nastaviti i naredne godine, a u zavisnosti od zahteva učenika i nastavnika opremu ćemo izmeniti, rekla je Jestrović.

Continue Reading

fokus

Velike PROMENE u Kragujevcu – Ko će biti NOVI direktor JKP Šumadija a ko Šumadija sajma?

Published

on

By

Na predstojećoj sednici Skupštine grada Kragujevca, zakazanoj za 24. oktobar, očekuje se donošenje važnih kadrovskih odluka koje će značajno uticati na rukovodstvo lokalnih preduzeća, saznaje ekskluzivno portal Ucentar.

Ovo je tek početak kadrovskih promena koje je naš portal najavio prethodnih dana.

Marko Vujnović,biće imenovan za novog direktora Šumadijskog sajma, dok će Aleksandar Štajn biti smenjen sa ove pozicije.

Pored toga, Miroslav Petrašinović će preuzeti rukovodeću poziciju u JKP „Šumadija“, zamenivši upravo  Vujnović, koji je do sada bio na čelu tog preduzeća.

Ove promene dolaze u trenutku kada grad ulaže napore u unapređenje poslovanja svojih preduzeća, a nova rukovodstva će imati zadatak da sprovedu dalje reforme i poboljšaju efikasnost u svojim sektorima.

Zvanično saopštenje o ovim promenama očekuje se nakon sednice Skupštine grada.

Portal Ucentar redovno će izveštavati o svim kadrovskim promenama do kojih će doći u našem gradu.

Kao i do sada, pratite nas redovno i očekujte pouzdane informacije iz još pouzdanijih izvora.

 

Continue Reading

fokus

Oprez! Pojavila se lažna „Temu“ aplikacija: Skoro pa je identična, ali evo kako da je prepoznate

Published

on

By

Prevaranti koriste ovu aplikaciju kako bi prikupljali podatke o platnim karticama i drugim ličnim podacima korisnika

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane na pojavu lažne aplikacije pod imenom „Temu“ na zvaničnim prodavnicama aplikacija (App Store i Google Play).

Prevaranti koriste ovu aplikaciju kako bi prikupljali podatke o platnim karticama i drugim ličnim podacima korisnika.

Kako funkcioniše prevara?

– Lažna aplikacija izgleda identično kao originalna „Temu“ aplikacija, sa logotipom i sličnim korisničkim interfejsom.

– Lažna aplikacija navodi korisnike na lažne sajtove, od korisnika traži ažuriranje podataka, među kojima se traže i podaci sa platne kartice (broj kartice, CVV kod).

– Uneseni podaci se zatim prenose prevarantima i mogu se zloupotrebiti za neovlašćene transakcije i krađu identiteta.

Kako da se zaštitite?

– Preuzimajte aplikacije samo sa zvaničnih izvora (App Store i Google Play), ali proverite i ime izdavača. Originalnu „Temu“ aplikaciju izdaje „Temu International LLC“.

– Na originalnoj „Temu“ aplikaciji imate obaveštenje da kupci budu pažljivi, da „Temu“ aplikacija nikada neće poslati SMS poruku i tražiti vam dodatne podatke.

– Pročitajte komentare i ocene korisnika pre instalacije, jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije. Ne unosite podatke o kartici u aplikacije koje nisu proverene. Redovno pratite stanje na računu i prijavite svaku sumnjivu transakciju svojoj banci.

– Koristite antivirusne aplikacije koje mogu detektovati sumnjive softvere.

Šta učiniti ako ste već preuzeli lažnu aplikaciju?

– Odmah uklonite aplikaciju sa uređaja. Blokirajte svoju karticu i obavestite banku o mogućoj zloupotrebi.

– Promenite lozinke za sve relevantne naloge koje ste koristili u aplikaciji.

– Prijavite slučaj policiji putem najbliže stanice ili online na internet stranici MUP-a RS [mup.vladars.rs](https://mup.vladars.rs/index.php?vijest=vtk).

– Budite oprezni i informisani – prevaranti svakodnevno traže nove načine za krađu podataka i zloupotrebu vašeg poverenja – naveli su iz MUP-a Srpske.

Continue Reading

Najpopularnije