U prethodnom periodu, Grad Kragujevac je intenzivirao napore da se ovaj neiskorišćeni potencijal u narednim godinama revitalizuje. Projekti urbane obnove i revitalizacije kompleksa Vojnotehničkog zavoda koje je pokrenuo Grad Kragujevac imaju za cilj da obezbede ekonomski opravdan, socijalno prihvatljiv i ekološki održiv razvoj ovog prostora od izuzetnog kulturnog značaja, u samom jezgru Kragujevca. Za to nam je potrebna podrška međunarodnih ali i nacionalnih institucija, ali nam je ujedno jako važno i mišljenje građana, biznis i civilnog sektora kako bismo u potpunosti uvažili potrebe svih zainteresovanih strana – kazao je Milošević.

Međunarodna konferencija organizovana je u okviru projekta koji je proizašao iz Strategije razvoja urbanog područja Grada Kragujevca i opština Batočina, Lapovo, Rača, Knić, Topola i Aranđelovac. Realizuje se u partnerstvu  više institucija i organizacija – Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Univerzitetom u Kragujevcu, Udruženjem „Arsenal fest“, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture Srbije, uz finansijsku podršku Evropske unije, preko programa EU PRO Plus.

Konferencija je bila prilika da se čuju iskustva iz Češke Republike koja je jedan od primera dobre prakse u oblasti revitalizacije kulturno-istorijskog nasleđa i predstave najbolje evropske prakse i mogućnosti za finansiranje ovakvih inicijativa kroz javno-privatna partnerstva, kazao je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i dodao je da je cilj projekta da se poveća nivo spremnosti objekta mašinske radionice koja je ključni objekat u revitalizaciji čitavog kompleksa.

Svrha  današnje konferencije je da započnemo proces realizacije studije za mašinsku radionicu koja je deo VTZ-a, kazao je Viktor Veljović, menadžer sektora za razvijanje kapaciteta u okviru programa EU PRO Plus i dodao da je važno napomenuti da se u Kragujevcu realizuje i drugi projekat koji je vezan za celinu VTZ, a to je rekonstrukcija Druge tehničke škole i njena prenamena za potrebe krativnih industrija, vrednosti oko 1,7 miliona evra.