Poveži se sa nama
Admiral

fokus

Održan Prvi sabor geodeta Srbije i Srpske: nova era saradnje i razvoja

Published

on

„Okupili smo se na ovom saboru da zajednički definišemo dalji pravac kojim će geodetska struka doprineti razvoju našeg društva. Ključna platforma našeg rada zasniva se na tri stuba: digitalizaciji, održivom razvoju i integracijama koje su već implementirane u svakodnevne poslove katastarskih institucija. Poseban značaj pridajemo povezivanju geodetskih institucija i organizacija s obe strane Drine, jer samo kroz zajednički rad možemo obezbediti napredak i bolju budućnost za sve.“ – izjavio je direktor RGZ-a, mr Borko Drašković, na svečanom otvaranju Prvog sabora geodeta Srbije i Srpske. On je istakao da okupljanje više od 500 stručnjaka svedoči o značaju geodezije u savremenom društvu, a da razmenom iskustava i usvajanjem novih tehnologija, otvaramo vrata za dalji razvoj geodetske profesije, koja igra ključnu ulogu u postizanju globalnih ciljeva održivog razvoja.

„Ovaj veliki odziv predstavlja ne samo interesovanje, već i posvećenost Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske jačanju veza i saradnje u oblasti geodezije i katastra. Saradnja između Republičkog geodetskog zavoda Srbije i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske datira još od ranije, ali je u poslednje vreme dobila nove dimenzije.“ – izjavio je direktor RUGIPP-a, mr Dragan Stanković.

Prvi sabor geodeta Srbije i Srpske, od velikog nacionalnog i regionalnog značaja, pružio je platformu za razmenu iskustava, ideja i inovacija između vodećih geodetskih institucija iz Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnika međunarodnih organizacija.

Tokom trodnevnog sabora, učesnici su imali priliku da diskutuju o temama: katastar 21. veka, masovna procena vrednosti nepokretnosti, uloga geodezije u postizanju ciljeva održivog razvoja i nove tehnologije u geodeziji. Eminentni gosti iz međunarodnih i domaćih geodetskih organizacija predstavili su najbolje prakse stvarajući platformu za razmenu iskustava, ideja i inovacije.

Na kraju sabora usvojena je zajednička Deklaracija učesnika Prvog sabora geodeta Srbije i Srpske kojom se jasnije definiše promovisanje održivog razvoja i podrška globalnim ciljevima, digitalizacija kao ključna strategija za budućnost, integracija geoprostornih podataka i stvaranje interoperabilnih sistema, jačanje saradnje i profesionalnih veza između Srbije i Srpske, podsticanje inovacija i primena novih tehnologija i jačanje nezavisnosti struke i profesionalne etike.
Na saboru je prepoznata hitna potreba za temeljnim institucionalnim i orgnizacionim jačanjem geodetskih institucija kako bi obezbedili njihovu efikasnost, nezavisnost, održivost i sposobnost da odgovore na kompleksne zahteve savremenog društva. Takođe, neophodno je zalaganje za njihovo pozicioniranje na najvišem strateškom nivou vlasti kako bi osigurali potpunu autonomiju i profesionalnu nezavisnost, što će omogućiti geodetskim institucijama da efikasno sarađuju sa svim sektorima u društvu, da imaju direktan uticaj na kreiranje politika i strategija iz ove oblasti, te da na najefikasniji način ispune svoj mandat u službi građana i države.
Osim toga, pozvane su sve geodete, inženjeri, istraživači i donosioci odluka da se pridruže ovom zajedničkom naporu i da se obavežu na promjenu načina razmišljanja, kako bi kao struka odgovorili potrebama društva i države.
Organizacija Prvog sabora geodeta Srbije i Srpske bila je na visokom nivou a dogovoreno je da se sledeće godine sabor organizuje u Republici Srpskoj.
Sabor su organizovali Republički geodetski zavod, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, u saradnji sa Vojnogeografskim institutom „General Stevan Bošković,” Udruženjem geodetskih organizacija Srbije (UGOS) „GeoUdruženje,“ i Društvom geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

(FOTO)Težak sudar u ranim jutarnjim satima u naselju Aerodrom

Published

on

By

Najnovija vest Policija

Težak saobraćajni udes dogodio se u ranim jutarnjim satima na raskrsnici u naselju Aerodrom, gde su se sudarila dva putnička automobila. Nekoliko osoba je povređeno, ali stepen povreda još nije poznat. Povređeni su prevezeni u UKC na dalju dijagnostiku.

 

Uzrok nesreće još nije utvrđen, ali se sumnja da je neprilagođena brzina u uslovima smanjene vidljivosti igrala ulogu.

Policija je privremeno zatvorila raskrsnicu, a vozačima se savetuje oprez.

Continue Reading

Crna Hronika

Radnik tragično nastradao nakon pada sa zgrade u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu

Published

on

By

Prema nezvaničnim informacijama, radnik je nastradao nakon što je pao sa zgrade u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu.

Nesreća se dogodila oko 16:30 sati, tokom izvođenja građevinskih radova, a radnik je na licu mesta preminuo usled zadobijenih povreda.

Ubrzo nakon incidenta, na lice mesta stigla je ekipa Hitne pomoći, ali, nažalost, radniku nije bilo spasa. Policija je izvršila uviđaj, a uzrok nesreće biće utvrđen nakon detaljne istrage.

Očekuju se zvanične informacije od nadležnih institucija, dok su radovi na gradilištu trenutno obustavljeni.

Continue Reading

fokus

TURSKI RADNIK POVREĐEN NA GRADILIŠTU U KRAGUJEVCU: Pao sa skele, nije životno ugrožen

Published

on

By

Turski državljanin M. K. koji je bio radno angažovan na gradilištu u naselju Bubanj, na izgradnji vrtića kod Druge kragujevačke gimnazije, zadobio je povrede nakon pada sa skele, potvrđeno je Radio-televiziji Kragujevac u Zavodu za urgentnu medicinu.

On nije životno ugrožen, ali je nakon intervencije Hitne pomoći prevezen u Univerzitetski klinički centar Kragujevac gde će biti utvrđen stepen povreda.

Detaljnije informacije kako je do incidenta došlo, biće poznate nakon uviđaja. 

 

Continue Reading

Najpopularnije