Za prvu bebu rođenu u Novoj godini po julijanskom kalendaru, grad je i ove godine opredelio poklon čestitku u vrednosti od 100 000 dinara i auto sedište. Prvorođena beba je dečak Sava koji je treće dete u porodici Veska i Kate Jokić. Poklon čestitku grada ocu dečaka uručio je Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika. Ružić je istakao da je ovo najlepši deo posla koji obavlja i da je najvažnije da naših sugrađana bude što više.
Danas smo ovde da bismo čestitali roditeljima prve bebe rođene u pravoslavnoj Novoj 2025. godini i da se zahvalimo svim radnicima na Odeljenju ginekologije za sve ono što rade pre svega za mame i novorođenu decu. Kao što smo obezbedili 100 000 dinara za prvu bebu rođenu u Novoj godini, tako smo i za prvu bebu rođenu u pravoslavnoj Novoj godini obezbedili poklon čestitku u vrednosti od 100 000 dinara, a odlukom Gradskog veća, od ove godine smo svim bebama rođenim 1. januara, 7. na Božić i 14. januara darivali auto sedišta – kazao je Ružić.
Dežurni doktor, Nikola Jović istakao je da je porođaj obavljen prirodnim putem, u 4.35 minuta, a dečak Sava težak je 3,560 kg. Mama i beba se osećaju dobro. U ime kolektiva zahvalio se gradu i čestitao porodici.
Otac prvorođene bebe, Vesko Jokić takođe se zahvalio gradu na poklonu i osoblju kragujevačkog Porodilišta koji su profesionalno odradili svoj posao. Od početka godine, u Kragujevcu je rođeno 78 beba.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da je operacija ministra za javna ulaganja Darka Glišića uspešno završena, ali da se on i dalje nalazi u ozbiljnom stanju i priključen je na respirator.
– Intervencija je bila izuzetno kompleksna i trajala je duže od uobičajenog. Više timova radilo je istovremeno, jer su bila zahvaćena dva krvna suda, a komplikaciju je dodatno otežala kombinacija tromba i krvarenja – izjavio je Lončar.
Kako je naveo, tromb je zapušio krvni sud koji vodi do mozga, tačnije do centara zaduženih za govor i pokrete jedne strane tela.
– U jednom proširenom krvnom sudu pronađena je trombna masa koja je uspešno uklonjena. Ono što uliva nadu jeste činjenica da je Glišić bio u bolnici već 15 do 20 minuta nakon što mu je pozlilo i da je intervencija započeta u idealnom vremenskom okviru, sat do dva od početka simptoma – naglasio je Lončar.
Ministar je trenutno intubiran i nalazi se na intenzivnom lečenju. Lekari poručuju da su naredni sati i dani ključni i da je oporavak neizvestan, ali da postoji nada zbog brzine reakcije i urađene intervencije.
Podsećamo, Darku Glišiću je jutros pozlilo tokom gostovanja u jutarnjem programu televizije Pink, nakon čega je hitno hospitalizovan u izuzetno teškom stanju.
Masovno trovanje hranom koje se dogodilo u subotu na seoskoj slavi Ilindan u selu Pavlovac kod Vranja, kada se čak 20 osoba, među kojima je bilo i dece, javilo lekarima sa simptomima trovanja, ponovo je pokrenulo pitanje bezbednosti hrane tokom letnjih meseci.
Prema navodima Službe urgentne medicine, troje pacijenata je zadržano na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Vranju, dok su ostali pušteni na kućno lečenje. Iako zvaničan uzrok trovanja još uvek nije potvrđen, sumnja se da su ga izazvala jaja ili pečenje koje je posluženo na proslavi.
Najopasnija hrana tokom leta
Stručnjaci upozoravaju da su tokom visokih temperatura najrizičnije namirnice one životinjskog porekla – jaja, meso, mlečni proizvodi, pavlaka, majonez i sladoled.
– Iako termička obrada uništava većinu patogena, kontaminacija može nastupiti nakon kuvanja, naročito ukoliko se kuvana jaja ili meso obrađuju na površinama koje su prethodno bile u kontaktu sa sirovim namirnicama, neopranim rukama ili prljavim priborom – upozorava prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu.
Prema njenim rečima, hrana koja se nakon pripreme ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata (ili sat vremena ako je temperatura iznad 30°C) postaje pogodno tle za razmnožavanje bakterija poput salmonele, zlatnog stafilokoka i drugih uzročnika trovanja.
Meso može biti opasno i nakon pečenja
Ako pečeno meso nije ravnomerno i dovoljno termički obrađeno, naročito u unutrašnjosti, rizik od trovanja ostaje. Kontaminacija može nastati i naknadno – ako se meso seče ili skladišti na nečistim površinama, ili se ostavi da stoji na toplom.
– Određene bakterije mogu stvarati toksine koji su otporni na termičku obradu, što dodatno povećava rizik – ističe prof. dr Stanišić.
Simptomi trovanja hranom:
mučnina
povraćanje
dijareja
grčevi u stomaku
povišena temperatura
opšta slabost
Kako izbeći trovanje hranom leti?
Brzo kvarljive namirnice čuvati na temperaturi ispod 5°C
Kuvanu hranu ne ostavljati van frižidera duže od dva sata, odnosno jednog sata ako je temperatura iznad 30°C
Jela sa sirovim jajima i majonez čuvati ispod 4°C
Proveravati rok trajanja, miris, boju i teksturu hrane pre konzumacije
Letnje temperature zahtevaju poseban oprez pri pripremi, čuvanju i posluživanju hrane. U suprotnom, posledice po zdravlje mogu biti ozbiljne – posebno za decu, starije osobe i hronične bolesnike.
Ministru za javna ulaganja Darku Glišiću pozlilo je tokom gostovanja u jutarnjem programu televizije Pink, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu.
Najnovije informacije o njegovom zdravstvenom stanju izneo je glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević, koji je naveo da je stanje ministra i dalje veoma ozbiljno.
– Stigle su najnovije informacije. Operacija je u toku, ministar Glišić je stabilno, ali su prognoze i dalje neizvesne. Život mu je ugrožen. Tromb je zapušio krvni sud koji vodi do mozga, i u ovakvim situacijama veoma je teško govoriti o ishodu. Molimo se Bogu da Darko iz ovoga izađe – izjavio je Vučićević.
Podsećamo, Glišić je jutros doživeo moždani udar usred televizijske emisije, što je izazvalo šok u javnosti. Ubrzo se povodom njegovog stanja oglasio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, o čemu više možete pročitati u posebnoj vesti.