Nevreme u gružanskom kraju- palo 130 litara kiše!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nevreme napravilo štetu u infrastrukturi i domaćinstvima. Porodici Vitakić u selu Guncati poplavljeno celo imanje. U selu Žune i Guberevac poplave izazvali potoci i pritoke. Regulisani tok reke Gruže- položio ispit!

Nevreme u gružanskom kraju

Ovako bi ukratko glasio izveštaj o velikom nevremu koje je danas pogodilo opštinu Knić, kada je palo 130 litara kiše po kvadratnom metru.

Ponajgore je prošla porodica Vitakić u selu Guncate. Već godinu i po dana kada god je veći pljusak ovoj porodici bude poplavljeno domaćinstvo.

Lepojka Vitakić iz Guncata

-Do sada nam je voda sve uništavala u donjem delu kuće već desetak puta. Još dva domaćinstva su ugrožena. U ovom delu sela u dužini od kilometar iznad nas nema kanala koji bi odvodili vodu i ona jednostavno dolazi putem i probija u dvorišta, kuće, pomoćne objekte- kaže nam Lepojka Vitakić kojoj je danas ponovo postradalo domaćinstvo.

Pored toga, kaže ona i tamo gde ima kanala oni se ne održavaju, tako da su prepušteni na milost i nemilost bujici.

-Predsednik sela, ne znam mu tačno koja mu je funkcija kaže da nije njihova nadležnost- priča Lepojka, kojoj je napravljena velika šteta.

predsednik SO Knić Miroslav Nikolić

Predsednik opštine Miroslav Nikolić kaže da će ovaj problem u Guncatima biti rešen.

-Danas smo imali preko 130 litara kiše po kvadratnom metru sa Kotlenika i to su najobilnije padavine u poslednje vreme. Pritoke su napravile problem, a ima i sela koja jednostavno ne čiste kanale, ne seku šipražje i ne održavaju međe što je najbitnije  u ovakvim prilikama kada su bujične kiše -kaže Nikolić. Prema njegovim rečima, poslednjih godina nailaze oluje sa veoma obilnim padavinama.

-Povrh svega, stari propusti sa malim promerima cevi  više ne mogu da izdrže. Klima se jednostavno menja. Sada su potrebni propusti za vodu prečnika od najmanje 50 cm- kaže predsednik opštine.

video: Bogu Hvala- Gruža idržala!

On je danas obišao gotovo sva sela u Gornjoj i Donjoj Gruži. U donjem toku reke Gruže gde je regulisani deo vodotokova,  finansiran sredstvima Vlade Srbije, opštine Knić i grada Kraljeva izdržali su najveći udar do sada, što se vidi i na snimcima koje emitujemo. U ovom delu gružanskog kraja, nizvodno od brane akumulacije Gruža nalazi se hiljadu hektara najplodnije zemlje u Šumadiji na kojoj su proteklih 60 godina poplave uništavale letinu.

ucentar.rs foto: ucentar privatna erhiva


foto: domaćnstvo porodice Vitakić u Guncatimavideo poplava u domaćinstvu Vitakića..


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar