U Kniću šteta od nevremena dva miliona evra! (video)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Mirolsav Nikolić danas na terenu

-Prema prvim procenama stručne komisije na terenu šteta od jučerašnjih poplava je preko 200 miliona dinara, što je otprilike polovina opštinskog budžeta- kaže Miroslav Nikolić, predsednik opštine Knić. Prema njegovim rečima stradali su putevi, mostovi, domaćinstva i poljoprivreda od posledica bujica. Oko 130 litara kiše palo je po kvadratnom metru na teritoriji ove opštine, a bujica je nosila sve pred sobom.

Štete od najnovijih poplava gotovo su identične onima koje su prošle godine zadesile gružanski kraj.

-Ne pamtimo da je ovoliko kiše padalo nao što se to dešava u poslednjih par godina. Ranije je narod mislio da je to zbog jezera „da ono vuče“ oblake, ali meni sin živi u okolini Gornjeg Milanovca i tamo je prethodnih dana padalo. Nešto se dešava- u čudu je 75-godišnja staina koju zatičemo u selu Žunje koje se nalzi pored jezera Gruđa.

U selu Žunje odnet je put koji vodi ka seoskom groblju i gotovo da je neprohodan. Istim putem meštani ovog sela odlaze u svoje njive tako da su sada otežani i radovi u sred sezone.

Voda odnosi put u selu Žunje snimak: https://www.facebook.com/Sidro-%C5%BDunje-586533754813359/

Grad je juče opustošio selo Guberevac. Prema snimcima Marine Busarac Stanojević u jednom trenutku sve se zabelelo a grad je bio veličine lešnika. Velika šteta naneta  je naneta usevima. Marina kaže da su stradali usevi soje i upravo čekaju dolazak opštinske komisiju  na teren kako bi se utvrdila nastala šteta.

U selu Guncati voda je nanela veliku štetu u tri domačinstva.  Na imanju Lepojke Vitakić i u još dva komšijska domaćinstva.

Šteta u gružanskom kraju

-Svi objekti su bili pod vodom do kasno sinoć. U nekima se još uvek zadržala. Do okunice se nije moglo proći kolima. Iz bašte je sve odnela- kaže nam Lepojka.

U ovom selu problem je nepsotojanje kanala u dužini od par stotina metara pored puta, a i postojeći su zapušeni u dobroj meri. Tako da voda jednsotavno ide niu put u domaćinstva. Predsednik opštine Miroslav Nikolić, koji danas obilazi područja koja su ugrožena jučerašnim nevremenom kaže da će se ovaj problem brzo rešiti.

-Sa Kotlenika nam je došlo130 litara kiše po kvadratnom metru. To je strašno. Defitinitivno klima se menja poslednjih godina. Problem je i što se kanali ne čiste, međe su zaprložene, a presek cevi koji su ugrađeni pre dvadeset godina jednostavno su premali da prime ovoliku količinu vode. Najmanje bi trebalo da budu 50 cm, a sadašnji su oko 20 cm. Protiv Boga se ne može ali možemo da rešimo bar ove stvari koje su do nas- kaže predsednik Nikolić.

Da nesreća bude veća meterolozi su za ovaj kraj najavili nove padavine i prema prognozi centralnu Šumadiju očekuje novih 20 litara po kvadratnom metru u narednom periodu.


VIDEO GALERIJA


Guberevac…


Letina posle poplava

 


Guncati


ucentar.rs foto  i video: ucentar.rs privatna arhiva društvene mreže

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar