Održana druga sednica Skupštine grada

Druga sednica Skupštine grada po hitnom postupku na kojoj su potvrđeni mandati odbornika i obrazovana radna tela, održana je danas. Kako je saopštila informativna služba potvrđeni su mandati odbornicima Vjekoslavi Vujošević, Nenadu Srećkoviću, Dragani Jakovljević, Nikoli Božiću i Jeleni Vesković (Izborna lista Koalicija „Aleksandar Vučić – Za našu decu“), Zoranu Vučkoviću – Cacetu (Socijalistička partija Srbije- Jedinstvena Srbija) i Milanu Stevanoviću (Izborna lista „Grupa građana 300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje) .

Formirano je 14 skupštinskih odbora kao što predviđa skupštinski Poslovnik. To su Odbor za normativna akta, Odbor za privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine, Odbor za budžet i finansije, Odbor za planiranje i izgradnju, Odbor za komunalne i delatnosti od opšteg interesa, Odbor za socijalnu politiku i zdravstvo, Administrativni odbor, Odbor za obrazovanje, kulturu, informisanje i sport, Odbor za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji Grada, Odbor za udruživanja i saradnju, Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja, Odbor za mandatno-imunitetska pitanja, Odbor za prestavke i žalbe i Odbor za saobraćaj.

Prema rečima Miroslava Petrašinovića, predsednika Skupštine grada Kragujevca,“ u ovom skupštinskom sazivu uvedena je i jedna novina za koju se nada da će predstavljati primer dobre prakse za ubuduće, a odnosi se na to da je ukupan broj mesta u skupštinskim odborima, a to je 94, podeljen srazmerno broju osvojenih mandata svake od izbornih lista koje su ušle u parlament“.

-Do sada je bila praksa da odnos snaga u parlamentu bude preslikan na svaki pojedinačni odbor, što je onda dovodilo do toga, da primenom količnika, onoj izbornoj listi koja ima najviše mandata pripadne i najviše mesta u svakom odboru. Želeli smo da odstupimo od tog pravila i da ne posmatramo zastupljenost pojedinačno u svakom odboru, nego u celini. Na taj način stvoreni su uslovi da liste koje su osvojile tri ili četiri mandata budu zastupljene u skupštinskim odborima, što inače ne bi bio slučaj. Takođe, na ovaj način stvoren je uslov i da opozicione iѕborne liste imaju znatno veću zastupljenost – ističe Petrašinović a prenosi informativna služba Skupštine grada.

ucentar.rs

foto: info služba SG 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.