Najezda divljih svinja podno Gledića- uništavaju sve pred sobom!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 

 

U selima podno Gledićkih planina ovih dana divlje svinje uništavaju sve pred sobom. Letina je desetkovana, a prema rečima Miloša Mitrovića iz Petropolja ugroženi su i sami meštani.

-Njive se nalaze na pedesetak metara od kuća gde žive ljudi. Ne pamti se da su prišle ovako blizu domaćinstvima- kaže Mitrović.

Sami meštani ovih sela jutros su zatekli uništene njive na kojima je zaseđen kukuruz.

Međutim, problem je daleko kompleksniji jer povećanje populacije divljih svinja beleži se poslednjih godina u Šumadiji i regionu.

Tomica Radosavljević

-One praktično nemaju prirodnih neprijatelja. Osim bolesti „afričke kuge“ koja se nije poslednjih desetak godina pojavljivala u centralnoj Srbiji, niti Šumadiji. To je dovelo do prirodne ekspanzije- kaže Tomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza za centralnu Srbiju. Prema njegovim rečima radi se o životinji čiju je populaciju možda i najteže kontrolisati. Prirodno su inteligentne, kreću se noću..

-Samo u poslednjih mesec dana imali smo dva smrtna slučaja, kada su se lovci međusobno poubijali baš prilikom lova na divlju svinje. A pored prirodnog izlovljavanja nema drugog rešenja. Mi kao savez poslednjih godina dajemo sve do sebe da obeštetimo meštane, ali opet sa druge strane moramo da pazimo prvenstveno na bezbednost ljudi prilikom izlova- kaže Radosavljević.

ucentar.rsUništena letina podno Gledićkih planina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar