Srbi danas slave Lučindan i Svetog Petra Cetinjskog!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog apostola Luku u Svetog Petra Cetinjskog.

Sveti apostol i jevanđelista Luka bio je lekar i prijatelj apostola Pavla. Veruje se da je bio Grk rodom iz Antiohije. Teolozi smatraju da je prvi naslikao ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice kao i apostole Petra i Pavla. Zato se sveti apostol Luka smatra začetnikom pravoslavnog ikonopisanja. Nakon smrti apostola Pavla nastavio je da propoveda jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji…
Prema predanju apostola Luku su, u njegovog 84. godini uhvatili i ubili idolopoklonici u gradu Tebi.  Jedna od najznačajnijih ikona koje je oslikao Sveti apostol Luka je Bogorodica Filermosa koja se danas čuva na Cetinju. Zanimljivo je da je mošti svetog Luke 1453. godine, Đurađ Branković preneo u Smederevo. Danas one počivaju u crkvi Svetog Nikole u Padovi.

U Srbiji ovih dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku. Poznata je izreka: „Ide Luka, eto vuka“. Sa druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: „Sveti Luka, sneg do kuka“. Zato se valja što pre pripremiti. U 4. veku naročito se pročulo mesto gde su počivale časne mošti svetoga Luke, zbog isceljivanja koja su se zbivala od njih.

Posebno isceljivanje od bolesti očiju. Saznavši o tome car Konstancije je poslao upravnika Egipta Artemija da mošti svetoga Luke prenese u prestonicu, u Carigrad,


Sveti Petar Cetinjski, mitropolit crnogorski rođen je 1749. godine u selu Njeguši. U monaški čin stupio je u svojoj dvanaestoj godini. Sav svoj sveti i slavni život posvetio je svom narodu. Naročito se proslavio pobedama nad Napoleonovog vojskom u Boki i Dalmaciji. Sveti Petar Cetinjski upokojio se 1830. a njegove čudotvorne mošti počivaju u cetinjskom manastiru.


Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.