Situacija u Šumadiji je ozbiljna- ne i dramatična!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Od 23. oktobra kada se na dnevnom nivou beleži visok broj pozitivnih do danas je blizu hiljadu na teritoriji Šumadijskog okruga od kojih je oko 750 Kragujevčana, a to ukazuje na ozbiljnu epidemiološku situaciju, rečeno je na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Šumadijskog okruga.

U školama Šumadijskog okruga obolelo je 15 učenika iz šest osnovnih i 24 iz šest srednjih škola i prema utvrđenom algoritmu vrši se praćenje školske populacije. Vrši se aktivni nadzor nad svim pozitivnim pacijentima i njihovim kontaktima i za sada ekipe Instituta za javno zdravlje uspevaju da situaciju drže pod kontrolom jer su svi kontakti pozitivnih osoba uvedeni u registarsku bazu, izveštaj je Predraga Delića, epidemiologa Instituta na sednici Okružnog štaba. Pored aktuelne epidemiološke situacije na trećoj redovnoj sednici razmatrani izveštaji o stanju pripremljenosti subjekata zimske službe na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga, o sprovedenoj zaštiti od grada u 2020. godini. Članovi Okružnog štaba analizirali su i stanje kadrovske popunjenosti i tehničke opremljenosti vatrogasno-spasilačkih jedinica, izveštaj o nivou organizovanosti i opremljenosti snaga zaštite i spasavanja organizovanih na području Šumadijskog upravnog okruga.

Epidemiološka situacija u Šumadijskom upravnom okrugu možemo reći da je stabilna ali nije zadovoljavajuća, ocenila je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog okruga i komadant štaba. Kapaciteti Kliničkog centra se polako ali sigurno pune, spremna je i privremena Kovid bolnica na Šumadija sajmu. Ovo je trenutak da još jednom pozovemo građane da se pridržavaju svih epidemioloških mera, da nose maske, drže distancu, da imaju samo neophodne kontakte jer ćemo u suprotnom doći u situaciju da bolnički kapaciteti neće biti dovoljni da prime sve obolele, poručila je predsedavajuća Ilić Stošić. Pored aktuelne epidemiološke situacije članovi štaba ocenili su spremnost svih subjekata nadležnih za održavanje puteva na teritoriji Šumadijskog okruga kao i za funkcinisanje grada u zimskim uslovima. Zimske službe su spremne, mašine su zanovljene, stare su remontovane, izvršena je smotra mehanizacije, na zalihama imamo dovoljne količine soli i rizle. Centar za socijalni rad ima ažuran spisak svih lica koja su ugrožena, staračkih domaćinstava i njima se redovno dostavlja hrana, lekovi i druge potrepštine, kaže Biljana Ilić Stošić jer, istakla je, moramo da nastavimo da živimo dalje bez obzira na epidemiju uz napomenu i apel građanima da se pridržavaju svih propisanih epidemijskih mera.

Prema izveštaju direktora Kliničkog centra, dr Predraga Sazdanovića, ukupno je 113 pacijenata na bolničkom lečenju od kojih je 28 na intenzivnoj nezi a više od 70 pacijenata zahteva kiseoničnu terapiju. Klinički centar Kragujevac je organizovao svoje resurse i osam klinika je preseljeno kako bi se obezbedili kapaciteti za kovid sistem. Sa radom je počela privremena kovid bolnica Šumadija sajam, a sa do sada angažovanih 28 odsto, razmišlja se i o novim kapacitetima, kaže dr Sazdanović. Klinički centar Kragujevac ima oko 400 kreveta za hospital i, nažalost, dosta iskustva sa kovidom pa smo sistem organizacije podigli na viši nivo u tom smislu što smo pojedine grupe uočili kao potencijalnu opasnost za Klinički centar. Klinički centar je spreman ali niko ne može dati prognozu dokle će ovaj talas da traje i koliko će biti zareženih.

Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Klinički centar je dobio 12,5 miliona dinara za obezbeđivanje infrastrukture na novim prostorima i novih 200 kiseoničnih mesta koji će zdravstvenim radnicima do sredine decembra praktično doneti neku vrstu relaksacije jer ćemo time postići standrad neophodan za lečenje. Apelujemo na građane da izbegavaju okupljanja, poštuju propisane mere, nose maske, drže distancu jer su to dokazane tehnike koje sprečavaju širenje virusa i čuvaju zdravlje. Čuvajte sebe, svoje zdravlje, svoju porodicu da bismo što pre i lakše izašli iz ove svetske pandemije jer se sve vreme radi o ličnoj odgovornosti, poručio je dr Sazdanović.

tekst i foto: IS SKG KG

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar