Direktor „Petnice“ tvrdi: „Truje nas ugljarska mafija!“ (video)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Posle ovih reči da se građanima prodaje ugalj sa velikom količinom gline i da se tako truju neko mora na robiju: ili Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica ako laže ili- ako je u pravu oni koji su dozvolili trovanje naroda

 

„Zagađenost vazduha u poslednjih 15 godina je u rapidnom usponu. Zašto? Zato što je do devedesetih godina bila zabranjena prodaja sirovog lignita. On je bio industrijski ugalj i niste mogli da ga kupite za domaćinstva“- rekao je u svom izlaganju Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, koje se danas pojavilo na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, „onda kada je prestala mogućnost uvoza uglja iz Bosne „Kreke“ pušteno je da se prodaje sirovi lignit i došlo je do velike zagađenosti“.

– Ali ključan skok zagađenosti se dogodio pre četiri-pet godina, a u Beogradu pre godina dana. Zašto? Zato što postoji ugljarska mafija koja otkopava jalovinu. REIK ( (Rudarsko energetski industrijski kombinat Kolubara,) dopušta da se jalovina sa 30-40 procenata gline prodaje kao ugalj za jeftine pare. Stotine hiljada domaćinstava to kupuje- kaže naučnik.

On je naglasio „da su prvo krenule opštine koje su blizu Lazarevca zbog malih putnih troškova“.

– Zato je u Valjevu došlo do naglog skoka zagaženosti, u Lajkovcu gde se ne meri na Ubu i u Lazarevcu. Kada je ta mafija izvršila obračun sa mafijom i kompanijama koje su ranije prodavale taj ugalj u Beogradu- na beogradskom tržištu se pojavio skok tog kvaziuglja koji nije ugalj. Koji sadrži veliku količinu gline koja je hidroskopna, koja je teška što izaziva da umesto da dim ide u visinu, on pada na zemlju sa svim onim što je u njemu. Ali to je tabu tema. O njoj se ne sme govoriti. Ugalj se ne pominje, lignit se ne pominje- naglasio je direktor Petnice.

On naglašava da su „zakonske mogućnosti da se ovo saseče neverovatno zgodne“.

– Samo pošaljete trgovinsku inspekciju da traži deklaraciju o kvalitetu uglja koji se prodaje. Ništa više. Znači ono što Zakon omogaćava i obavezuje. Ali nikad niko nije poslao ni jednog inspektora za stotine milione tone uglja da potraži deklaraciju o kvalitetu nego svi jure babe po pijaci- rekao je Igić.

video: Izlaganje direktora Petnice o ugljarskoj mafiji i trovanju građana:

ucentar.rs foto: printskrinMAGES/ISTOCK/МАКСИМ ШМАКОВ

izvor: https://www.facebook.com/misaizdaleka/videos/10161765800168647 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar