Dan primirja- dan kada su Srbi pobedu pretvorili u poraz!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Danas je 11. novembar jedan od najznačajnih datuma u modernoj istoriji. Ovog dana 1918. u 11 časova stupilo je na snagu primirje i praktično je okončan Veliki rat. Ovoga dana se sa ponosom i pijetetom sećamo stotina hiljada civila i ratnika koji su nevino i junački stradali u do tada najbrutalnijim četvorogodišnjim  borbama kakve svet nije video. (1914. – 1918.)
Mir je uspostavljen potpisom nemačke kapitulacije u železničkom vagonu u Kompijenu čime su sile Antante overile pobedu. Nažalost Srbija kao jedna od tragičnih sila pobednica u narednim godinama žrtvuje svoju državnost i svoj nacionalni identitet utapa u jugoslovensku ideju. Na ovaj način ne samo da su poraženi entiteti, Hrvati i  Slovenci političkim manevrom stekli status pobednika već je srpsko stradanje minimalizivano za ljubav nove zajedničke države. Srpska zastava je vraćena u među pobedničke zastave u istorijskom železničkom vagonu tek 2009. godine jer države Antante nisu dopuštale da se tu istakne jugoslovenska, posebno ne komunistička zastava. Srpski vojnici nastavili su da ginu posle potpisivanja primirja jer su u delovima Hrvatske organizovane „straže“ pod komandom Stjepana Radića koje su nastavile borbu za stvaranje nezavisne države Hrvata zapadno od reke Drine. Ove srpske žrtve ostale su u senci zataškavanje obe kasnije Jugoslavije.
Od ostalih događaja koji su se odigrali na današnji dan beležimo:
Stefan Uroš III Dečanski, srpski kralj, umro 1331. godine.
Milica Hrebeljanović, žena kneza Lazara upokojila se 1405. godine. U narodu se iz posebnog poštovanja zove Caricom Jelenom.
Prva Hrizantema stigla u Evropu iz Kine 1790. godine.
Jedan od najvećih svetskih pisaca, Fjodor Mihajlovič Dostojevski rođen je na današnji dan 1821. godine.
Poljska proglasila nezavisnu republiku 1918.
Sa teritorije SSSR počelo emitovanje radija Slobodna Jugoslavija 1941.
Na prvim posleratnim izborima izabrana ustavotvorna skupštine Demokratske federativne Jugoslavije 1945.
Jedan od najpoznatijih Kragujevčana, legenda jugoslovenskog i srpskog ali i italijanskog filma, Dragomir Bojanić Gidra umro 1993. godine
Nobelovac i lider Palestinaca Jaser Arafat umro 2004. godine. Puno ime ovog političara bilo je
Muhamed Abd ‘ar-Ra’uf el Kudva el Husaini.
Srbija je u Velikom ratu izgubila gotovo trećinu stanovništva i polovinu radno sposobnih muškaraca. Od 707.000 mobilisanih vojnika vratilo se tek oko 160.000. Nepravda koju je srpski narod dopustio i danas, čitav vek kasnije, ima duboke tragove i reflektuje se na događaje čije posledice u punom kapacitetu i danas traju. Primer koji govori o poraznosti jugoslovenske ideje po Srbe je i podatak da je na početku Drugog svetskog rata iz vojske Kraljevine Jugoslavije u Pavelićeve ustaše prešao 31 general, 228 pukovnika, 245 potpukovnika, 245 majora, 1005 kapetana i 417 poručnika.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se kao Dan sećanja u svim državama koje su odnele pobedu. Univerzalni simbol ovog praznika je endemska biljka sa naših prostora Natalijina Ramonda. Ime je dobila po kraljici Nataliji a zovu je i biljkom Feniks jer i kada se potpuno osuši uz malo vode oživi. Isticanje Natalijine Ramonda simbolično pokazuje vaskrsli srpsku državu posle najveće tragedije sa kojom je bila suočena Velikim ili Prvim svetskim ratom.


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar