Pa sjajno: našli „blago“ u pačjem izmetu u selu Cvetojevac kod Kragujevca

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Poznati kragujevački umetnik Marko Stamatović, profesor likovnog u OŠ „Natalija Nata Nedeljković“ u Kragujevcu objavio je večeras da je u kragujevačkom selu Cvetojevac „u pačjem izmetu“ pronađeno pravo kolekcionarsko blago- bicikl VOLVO! Stamatović vodi i „Muzej bicikla i pop kulture 20 Cola“. Njegov post prenosimo integralno:
„Znate onaj stari fazon kad najveće blago nađete na najneočekivanijem mestu i to potpuno slučajno!?!
Tako se desilo i sa ovim jako retkim biciklom kojeg smo izvadili iz 30 cm dubokog pačijeg izmeta u jednom gazdinstvu u sred sela Cvetojevac!
Ovaj bicikl je eksperiment tj pokušaj dizajnerskog tima iz kompanije VOLVO tokom druge polovine 70-ih godina prošlog veka da osvoje proizvodnju bicikla koji bi bio kompletno od plastike, procesom brizganja plastike pomoću kalupa. ITERA bicikl se proizvodio se od 1980e do prve polovine 1983 kada je i prestala proizvodnja zbog lošeg kvaliteta i čestih lomova zbog čega i jeste proglašen za “ Najgori bicikl svih vremena“.
Iako takav , ovaj bicikl je svojim dizajnom i pionirskom idejom zauzeo svoje mesto u istoriji razvoja biciklizma.
Jedna zanimljivost koja objačnjava o kakvo retkom biciklu se radi jeste da je jedan kompletan primerak ovog bicikla ukraden iz Muzeja bicikala u Šefildu , Engleska 2013 godine“
ucentar.rs foto: fb


Svestrani umetnik

Marko Stamatović je rođen 13.02.1977. godine u Kragujevcu. Master grafičkog dizajna, diplomirao je 2008. godine na Filološko – Umetničkom Fakultetu u Kragujevcu, odsek za grafički dizajn. Član je ULUPUDS-a od 2008. godine, odsek za umetničku fotografiju i dizajn. Radovi su mu objavljivani u mnogim publikacijama i časopisima kao što su Politika, REFOTO, Novi Magazin, Svetlost, CityWalker, Digital, Digital camera, Danas, Blic , Turistički Svet, National Geographic Srbija kao i Smithsonian Magazine. Autor je 20 samostalnih izložbi zakljucno sa 2016. godinom i učesnik preko stotinu salona i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegov fotografski rad je nagradjivan i u zemlji i inostranstvu a neke od najvažnijih nagrada su nagrada ta najbolju fotografiju Windows 7 sistema, kompanije Microsoft, druga nagrada na prestižnom svetskom foto konkursu „Lovers of the Light“ kao i nagrada Ujedinjenih nacija i Alijanse Civilizacija za najbolju fotografiju godine za 2011. godinu. Trenutno radi kao profesor likovne kulture u Kragujevcu. Umetnički je direktor foto&dizajn studija „Stamatović“. Stalni je saradnik magazina „National Geographic Srbija“. Predsednik i osnivač foto kluba „APOLO“ iz Kragujevca i idejni tvorac i osnivač prvog festivala umetničke fotografije u Srbiji „Fotorama“.


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar