Sjajno! Povećan protok kiseonika u Kliničkom centru „Kragujevac“

Zamenom isparivača za kiseonik u trenutnoj kovid situaciji poboljšani su uslovi lečenja 200 obolelih od korone, a obezbeđeno je mesta za još 250 najtežih pacijenata. Reč je o aparatu koji pretvara kiseonik iz tečnog stanja u paru, a zamenjen je u gotovo vojno palniranoj operaciji koja je nosila i velike rizike

stari i novi isparivač
dr Predrag Sazdanović, direktor KCK

-Od 200 pacijenata koji su na kiseoniku, 56 njih je u teškom stanju. Za svakog pacijenata angažovan je poseban tim koji je alternativno obezbedio kiseonik u bocama. Sve je prošlo u najboljem redu iako je organizacija takozvanog „kiseoničkog bajpasa“ visokorična operacija u ovakvim projektima. Svi pacijenti na intezivnoj nezi osećaju se dobro- bio bi ukratko izveštaj dr Predraga Sazdanovića, direktora „Kliničkog centra Kragujevac“.

Inače, ova projekat i akcija zamene u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Vlade Republike Srbije planirani su još od avgusta meseca  i predstavlja veliki iskorak u lečenju kovid pacijenata u centru koji pokriva oblast od dva miliona ljudi u centralnoj Srbiji. Ilustracije radi, novi isparivač ima protok od 400 kubika dok je stari imao tek 150!

Ministartsvo zdravlja obezbedilo sredstva

-Za ovaj projekt Ministarstvo zdravlja je izdvojilo 12, 5 miliona dinara, javna nabavka je sprovedena u rekordnom roku, a radnici kompanije „Meser“ bukvalno rade u tri smene. Ovi tempom kompletan projekat biće završen za desetak dana- kaže Sazdanović.

Sami tim KCK prevazišao je krizu nedostatka kiseonika koji se danas za lečenje kovid pacijenata dnevno potroši kao za sedam meseci u redovnim prilikama.

 

 

ucentar.rs 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.