Spoljnotrgovinska razmena Šumadije ove godine- 1,5 milijardi evra!

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog upravnog okruga u prvih deset meseci 2020. godine iznosila je oko 1,584 milijardi evra. Izvoz je ostvaren u vrednosti od 949,3 miliona evra. 

Privreda Šumadijskog upravnog okruga je, regionalno posmatrano, u periodu I-X 2020. godini ostvarila najveći spoljno- trgovinski suficit u  Srbiji, u iznosu od preko 315 miliona evra, saopšteno je iz kragujevačke Privredne komore-

izvoz skoro milijardu evra

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili; setovi provodnika i kablovi; električni aparati za uklјučivanje /isklјučivanje ili zaštitu električnih strujnih kola; kola integrisana elektronska i mikrosklopovi; cevi i creva od plastičnih masa; delovi šinskih vozila;  nameštaj i delovi; delovi, pribor za motorna vozila.

Predrag Lučić, direktor PKS-RPK Kragujevac, je naglasio da uprkos otežanim uslovima poslovanja spoljno- trgovinski suficit privrede Šumadijskog upravnog okruga u prvih deset meseci 2020. beleži rast u odnosu na isti period prethodne godine.

 

 Spoljnotrgovinska razmena po zemljama

U prvih deset meseci 2020. godine privreda Šumadijskog upravnog okruga izvozila je u 96 zemalja sveta. Najviše se  izvozilo na  tržišta: Italije (izvoz u Italiju je 25,5% ukupnog izvoza Šumadijskog upravnog okruga); Poljske; Slovačke; Češke; Nemačke; Mađarske; Bosne i Hercegovine; Značajan rast izvoza je ostvaren na tržišta Poljske, Sjedinjenih Američkih Država i Republike Koreje.

Najveći uvoz ostvaren je iz Italije, zatim sledi uvoz iz Republike Koreje; Nemačke; Poljske; Kine; Mađarske;  Turske; Rumunije; Češke…

ucentar.rs

1 Comment

  1. 10/12/2020 - 4:14 pm

    Ovog coveka pod hitno u medicinska cuda! Koliko godina ima, koliki mu je radni staz, koliko decenija je direktor, koliko je zaradio u svom (ne radnom) stazu….? Molim da neko izracuna koliko je generacija u tom periodu diplomiralo na Ekonomskom fakultetu, Masinskom ili Pravnom? Koliko studenata generacija je cekalo svoju sansu, dok ovaj „zastavin kadar“ i dalje je „direktor“! Dokle?

    Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.