Tragedija zbog plina upozorava: žurke u vikendicama su hit i u Šumadiji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tragedija u Hercegovini kada se najverovatnije zbog curenja gasa iz plinske peći ugušilo osmoro mladih ljudi na novogodišnjem dočeku- bolno je upozorenje. Posebna se pažnja  mora posvetiti u zimskom periodu- zbog organizovanja sličnih žurki koje su u vreme pandemije korona virusa učestale i postale hit u Šumadiji.

Jezero Gruža epicentar žurki

Jezero Gruža kod Knića

Vikendom se na Gružanskom jezeru kod Knića organizuje na desetine proslava, a posebna ekspanzija zabeležena je nakon ograničavanja radnog vremena ugostietljskih objekata.

-Poslednjih godina na jezeru „niklo“ je na hiljade ilegalnih objekata, uglavnom na brzinu sklepanih vikendica koje nemaju grejanje. Bežeči iz grada mladi ovde organizuje takozvane korona žurke, a često one traju do same zore. To znamo jer nekada je nemoguće pecati od buke i preglasne muzike- kaže nam Dragan Milošević, ribolovac iz Kragujevca.

Ovog leta gotovo da nije bilo dana da u vidno alkoholisanom stanju mladi ne jure automobilima, gromoglasno se čuju pojačala, a zabeleženo je i par incindenata.

Posebno je opasna činjenica da u ovim zimskim danima kao grejna tela mladi, ali i ribolovci u kamp prikolicama -koriste peći i boce na plin!

Korona žurke u selu

Od kada je Grad Kragujevac u žestokom sprovođenju epidemioloških mera ograničio rad ugostiteljskih objekata do 21 časova- ekspanzija sličnih žurki preseljena je u prigradska naselja i sela.

-I tu se koriste grejalice na plin, za koje se smatra da su praktične, jer plin je jeftin, a one su dostupne gotovo u svakoj trgovini. Zabrinjavajuće je što se najviše prodaju one sumnjivog kvaliteta sa lošim sigurnosnim ventilima. Uvoze se uglavnom dolaze iz Turske- kaže J. M. koji dobro poznaje ovu tematiku.

Inače, i ostale opštine u centralnoj Šumadiji imaju sličan problem. U samo par desetina kilometara ovde su omiljena izletišta gde su mnogi izgradili vikendice, kako kažu „u srećno vreme“- planine Rudnik, Bukulja, Kotlenik, Gledićke planine,

              „top“ na plin

Bešnjaja…

Obavezno provetravanje

Kako saopštavaju istražni organi u BIH osmoro mladih u Hercegovini najverovanije se ugušilo od plina iz takozvanog „topa“, koji su koristili da bi dodatno zagrejali vikendicu gde su čekali Novu godinu. To su grejalice koje se upotrebljavaju uglavnom za zagrejavanje zimskih bašti u kafićima. Prilikom korišćenja sličnih naprava obavezno je provetravanje zatvorenih prostorija.Ucentar.rs

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar