Mladi SSP: „Obavezni vojni rok- dobrovoljno!“

„Podržavamo služenje vojnog roka, ali samo onda kada je ono dobrovoljno. Naš narod je uvek vojsku smatrao nečim posebnim i važnim. Služenje vojnog roka smatrano čašću, i mnogi ga i danas tako doživljavaju. Ali nikako ne smemo izostaviti i procenat ljudi koji sebe ne vidi u svemu tome“- kaže se u saopštenju mladih iz kragujevačke Stranke slobode i pravde  povodom najava vojnog i državnog vrha o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka pod oružjem.
-Iz razgovora sa svojim svojim vršnjacima, možemo zaključiti da je interesovanje za dobovoljno služenje veliko i da su liste čekanja za poziv duge 10 do 12 meseci. Ono što budi sumnju jeste činjenica da uprkos velikom interesovanju, jako mali broj prijavljenih bude pozvan na lekarski pregled, dok se sam odlazak na službu može smatrati misaonim imenicom.  Pa bi naše pitanje bilo GDE KOČI?- kaže se u saopštenju i konstatuje da je  „ono što smo do sada od države mogli čuti jeste da država nema novca“.
-Ako ga do skoro nije imala za dobrovoljce kako ga sada ima za sve? Takođe ono što pouzdano znamo da je u sektoru odbrane daleko veći broj zaposlenih u administraciji nego što to čine aktivni vojnici.  Naš predlog državnom vrhu je da se da mogućnost svakome ko želi dobrovoljno da služi da to i uradi, a da oni koji žele da ostanu u vojci za to budu i adekvatno plaćeni, a da se onom delu koji ne želi da služi vojni rok, da mogućnost da se besplatno obrazuje- kažu mladi u SSP  zaključujući „da naše obrazovanje svake godine na međunarodnim listama zauzima sve niže i niže mesto. Kao i da Srbija ima oko 13 procenata visoko obrazovanog stanovništva, dok se za prosperitet jednog društva potrebom smatra minim 20 odsto.


ucentar.rs foto:privatna arhiva

1 Comment

  1. 05/01/2021 - 7:22 am

    Kada neko ko je na sve načine izbegavao služenje vojnog roka, sada govori o istom, sve govori o njemu i stranci kojoj pripada.

    Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.