NS: „Istorijski spomenici u Kragujevcu „padaju“ kao domine“!

„Da li smo iznenađeni urušavanjem krovne konstrukcije objekta u Kneževom arsenalu, prostorne kulturno-istorijske celine pod zaštitom države? Naravno da nismo. Ne bi nas iznenadilo ni da uskoro dođe do urušavanja mnogih drugih objekata jer, od bombardovanja 1999. godine Kragujevac ne pamti ovoliko devastiranje kulturnih dobara koliko od dolaska Srpske napredne stranke na vlast karantinskim pučem 2014. godine“- kaže se u saopštenju Narodne stranke.

Oni kažu „da je samo u prošloj godini je prilikom nepropisne rekonstrukcije znatno oštećen objekat Tržnice i nemarom je oštećena kuća doktora Ilije Kolovića. Kao domine ruše se kuće sazidane pre jednog veka zarad finansijskog interesa“.

-Ako uz to dodamo vidljivi nedostatak želje da se obnove bioskopi Radnički dom, Šumadija i Pionir, da se zaštite drugi kulturno-istorijski objekti dolazimo do zaključka će Srpska napredna stranka zajedno sa njenim koalicionim partnerima svojom nestručnošću i bahatošću uništiti Kragujevac kakvim ga generacije poznaju. Ne bi nas iznenadila ni još jedna nadmena izjava gradskog većnika za kulturu o tome kako šteta nije velika i kako će se brzo sanirati. S pravom postavljamo pitanje dokle će se grad urušavati pred našim očima i gde je granica ovog nemara?- pitaju narodnjaci i podsećaju javnost da je 2015. godine formiran Savet za realizaciju projekta revitalizacije „Kneževog arsenala“ na čijem je čelu (i dalje) bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

-Kako su mediji izvestili, Nikolić je tada prihvatio poziv grada Kragujevca i Univerziteta da bude pokrovitelj projekta revitalizacije „Kneževog arsenala“ u okviru kompleksa Milošev venac. Takođe, kako je tada najavljeno „sva pravna pitanja u vezi sa prostorom u kragujevačkom industrijskom jezgru Knežev arsenal biće rešena za pola godine, a nakon toga počeće i obnova nekih od objekata u tom kompleksu“. Tada je rečeno i da će za potpuni obnovu svih objekata biti potrebno od 10 do 15 godina. Od tog obećanja datog pre skoro 6 godina (06. februar 2015.) jedino uloženo u prostor je redovno farbanje parking mesta za otvoreno parkiralište JKP Šumadije- kaže se u saopštenju NS.ucentar.rs

3 Comments

 1. Obnova
  26/01/2021 - 9:42 am

  Ljudi u Kragujevcu se ne radi nista ,ovo je katastrofa živa ne zna se ni ko pije ni ko plaća.

  Reply
 2. Cara
  26/01/2021 - 2:29 pm

  Padaju spomenici ,padaju upravljaci Gradada svojim nepismenim arhitettama,urusavs se Grad atominci slazu pare, Da li zna Presednik?

  Reply
 3. Miloš
  28/01/2021 - 10:37 am

  Kragujevčani su za ovo glasali. Gradska vlast ima punu podršku naroda za sve što radi. Te ruine vi nazivate spomenicima od značaja za kulturu. Smešno? Što pre sve porušiti i naprtaviti starije i lepše objekte. Uostalom, Kragujevac je grad skorojevića, nastao od naelja sa trideetak kuća, u koje je knjay Miloš preneo svoju prestonicu Srbije iz sela Vraćevšnica, pre toga su otišli Turci, a srušene i dve džamije (jedna je bila na mestu današweg „Dubrovnika“, a druga na mestu gde je izgrađena i neuseljena zgrada onog prevafranta- pored Fonda zdravstvene zaštite.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.