Kragujevac obeležio Dan državnosti tamo gde je sve i počelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Svečanom akademijom pod nazivom „Zaveštanje“ održanom u zdanju Stare skupštine danas je u Kragujevcu obeleženo Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije.

-Na Sretenje Gospodnje, Srbija je započela borbu za dve vrednosti: u Orašcu 1804. godine za slobodu, a u Kragujevcu 1835. godine za vrednost prava – pošteno živeti, ne vređati drugog, svakome svoje dati, rekao je u sretenjskom govoru gradonačlenik Nikola Dašić. On je naglasio „da su Sretenjskim ustavom uspesi izvojevani ustancima dobili su zakonski okvir i tako postali jedinstvena istorijska celina, temelj države u kojoj danas živimo“.

-Zato je naša obaveza da ističemo značaj tog dokumenta svuda i uvek. Da čuvamo sećanje na iskorak i novi život nacije, rekao je prvi čovek grada.

Ove godine, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, rođendan srpske državnosti, slavimo skromnije.

-Svet i Srbija su na nekoj vrsti prekretnice zbog globalnog izazova. Korona virus je nametnuo brojna ograničenja u životu i radu. Uprkos teškim danima iza nas, imamo dovoljno razloga za optimizam. Zahvaljujući naporima predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Srbije polako se vraćamo na stari kolosek. Pristup u duhu saradnje i taransparentnosti je najvažnija poruka koju smo doneli za budućnost. U potpuno novoj situaciji morali smo da idemo novim putem, ali u duhu Sretenjskog ustava – svima isto, ne pitajući ko je i čije je, poručio je Dašić.

-Sretenje mora da bude živo, prisutno u našem društvu, u školstvu, u našim životima, u našim delima, rekla je u svojoj besedi o Sretenju Marija Obradović ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Sretenje nas obavezuje da svaki građanin, svako dete u Srbiji zna koliko dug put je prošla Srbija od mračne Marićevića jaruge, od tada blatnjavog Kragujevca i koliko je plaćena strašna cena za odbranu slobode srpskog naroda. Sretenje nas obavezuje da se sećamo velikana poput Karađorđa, Dimitrija Davidovića do svih drugih bezimenih heroja koji su svoje živote položili na oltar otadžbine. Kroz ovaj przanik upoznajemo sebe, gde smo bili, gde smo sada i u kom pravcu moramo da idemo.

I prošlost i budućnost države susreću su upravo na ovaj dan, na ovom mestu, da utvrdimo dug koji imamo prema precima, a da dobro pazimo na obaveze koje imamo prema potomcima. Ovaj praznik nas obavezuje da nikada ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom bilo kakve tiranije. Moramo, obavezali smo se i precima a i deci, da negujemo slobodu i demokratiju kao jedine temelje naše države, istakla je Obradović.

U umetničkom delu programa glumci Knjaževsko – srpskog teatra izveli su igrokaz „Zaveštanje“ po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragana Jakovljevića. Svečanost je upotpunio i orkestar Centra „Abrašević“.ucentar. rs izvor: IS SKG foto: SGK

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar