Palata pravde u Kragujevcu gotova- do prvog maja!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Završni radovi, kada je reč o jednoj od trenutno najlepših građevina u Kragujevcu – Palati pravde, privode se kraju. Grad Kragujevac je ispunio svoje obaveze, pa kompanija „Štrabak“ kojoj je povereno izvođenje radova planira da sve radove završi do 1. maja, šest meseci pre definisanog roka.

Što se tiče obaveza grada Kragujevca, one su upravo jutros završene, a to su uređenje saobraćajnica, pešačkih staza i postavljanje javne rasvete, a vrednost te investicije iznosi 57 miliona dinara. Palata pravde se prostire na 22000 kvadratnih metara, a vrednost građevinskih radova je oko 20 miliona evra – kaže Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Milovan Milićević, rukovodilac projekta iz kompanije „Štrabak“ ističe da je u toku završna faza gradnje samog objekta i spoljašnjeg uređenja. Spoljno uređenje, odnosno deo oivičen saobraćajnicama koje je uradio grad sa svojim izvođačem, čine još i parking i ozelenjavanje. Ostaje nam još da taj deo koji je preostao završimo u naredna dva meseca i spojimo sa ovim delom koji je uradio grad i da to bude gotovo do 1. maja. Što se tiče samog objekta, planiramo da ga tokom maja predamo investitoru kako bi otpočelo opremanje nameštajem i potrebnom opremom za rad – kaže Milovan Milićević.

Osim Palate pravde gde se radovi privode kraju, u toku je izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti na Dedinom brdu. Na velikom građevinskom kompleksu od oko 10 hektara, planirana je izgradnja devet stambenih lamela sa oko 970 stanova.

Grad Kragujevac je uradio kompletnu hidrotehničku instalaciju. Što se tiče putne infrastrukture koja prati ovaj projekat, a takođe je u obavezi grada, biće završena do kraja marta. Vrednost radova iznosi oko 540 miliona dinara. Grad Kragujevac trenutno intenzivno radi na pripremi dokumentacije zajedno sa resornim Ministarstvom za zaštitu životne sredine za zamenu postojećih kotlova na ugalj i mazut, kotlovima na gas u „Energetici“. Zahvaljujući velikom angažovanju gradonačelnika i njegovog tima, Kragujevac je prvi grad u Srbiji u kome će biti ugašene kotlarnice na mazut i ugalj, što će značajno smanjiti zagađenje vazduha – kaže Aleksandar Milošević.

U prethodnom periodu, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, potpisalo je komercijalni ugovor sa kineskom kompanijom „CRBS“, na osnovu programa „Srbija 2020-2025“. Tim programom su definisana dva kapitalna projekta za grad Kragujevac, a to je zamena postojeće kanalizacione mreže i izgradnja nove mreže u delovima grada koji je nemaju, kao i instalacija novih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu i Stragarima. Drugi projekat koji se tiče komercijalnog ugovora sa kineskom kompanijom je formiranje nove regionalne deponije.

Prema rečima Miloševića, još jedan značajni kapitalni projekat je izgradnja železničke pruge na potezu Sobovica-Cvetojevac, u dužini 11,17km i izgradnja test pruge u dužini od 1,4km za testiranje tramvaja koji se proizvode u MIND parku i Simensu za koji je u toku je izrada idejnog projekta.


ucentar.rs izvor i foto: SGK

!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/


 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar