Oružari prete izlaskom na ULICU, protest u Beogradu!

Ukoliko se nastavi ćutanje nadležne administracije, Samostalni sindikat „Zastava oružje“ organizovaće protest ispred Ministarstva odbrane -gde će ukazati na rušilačko dejstvo upravljanja fabrikom i tražiti smenu Nadzornog odbora koji je svojim radom i delovanjem fabriku „Zastava oružje“ doveo na ivicu bankrota, upravo je saopšteno iz reprezentativnog sindikata.

Kako navode sindikalci „u petak 26. februara 2021. godine održana je sednica Nadzornog odbora „Zastava oružje“ AD na kojoj je smenjen izvršni direktor za proizvodnju. Smena je izvršena bez obrazloženja, protivno saglasnosti generalnog direktora“.
-Nadzorni odbor u sastavu Ivica Marjanović, Ljubiša Stošić i Slobodan Čikirić protivno Poslovniku o radu i bez tačke dnevnog reda izvršio je protivzakonitu smenu rukovodioca koji je pre samo nekoliko meseci postavljen od istog Nadzornog odbora.
Za novog izvršnog direktora je postavljen mašinski inženjer koji ima malo više od godinu do penzije i koji je zbog disciplinskog kažnjavanja 2001. godine bio proglašen tehnološkim viškom u fabrici- tvrde sindikalci.
Oni kažu „da su više puta ukazivali Ministarstvu odbrane i Vladi Republike Srbije da je fabrički sistem potpuno razoren stalnim promenama rukovodećeg kadra, a za nepune četiri godine od kako je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora smenjeno je devet izvršnih direktora, što se kosi sa zdravom logikom, i čime je potpuno obezvređena ta odgovorna funkcija“.
-Iako Zakon o privrednim društvima obavezuje članove Nadzornog odbora da deluju u najboljem interesu preduzeća i da poslove obavljaju savesno, već godinama je prisutna potpuna privatizacija javne funkcije a koja bi trebalo da se obavlja isključivo u javnom interesu. Rezultat takvog upravljanja i nepoštovanja fabričkih procedura su gubici od preko 40 miliona dolara ostvareni samo od 2017. godine. Ukupni gubici preduzeća su dostigli oko 18 milijardi dinara, a tri milijarde dinara je gubitak iznad visine kapitala- saopštio je sindikat.
Oni navode da je „Nadzorni odbor je u stalnom sukobu sa radnicima fabrike, a ovih dana taj sukob je produbljen najavom od strane predsednika Nadzornog odbora da će radnicima u proizvodnji biti ukinute norme, kao i zbog izazivanja opasnosti od širenja zaraze Kovid 19, prilikom kontrole masovne alkoholisanosti radnika jedne smene iza koje stoji, po sopstvenim rečima, Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora Zastava oružje AD“.
-Odbor Sindikalne organizacije Zastava oružje, na sednici održanoj danas osuđuje dalje urušavanje fabričkog sistema od strane Ministarstva odbrane koje je delegiralo članove Nadzornog odbora. Sindikat je prvog februara obavestio novog ministra odbrane o svim pojavama koje su prisutne a rezultat su delovanja Nadzornog odbora i njegovog predsednika- kaže se u saopštenju.

 Ivica Marjanović, predsednik NO povodom saopštenja Samostalnog sindikata

Ivica Marjanović

„U cilju upoznavanja javnosti tačno je da je bila vanredna sednica. Zahteveno je od izvršnog menadžmenta da se dostavi stav vezan za nezakonitosti i zbog produžetka ugovora o radu izvršnog direktora za tehničko tehnološke poslove Zorana Šušića. Zbog nezakonitih radnji shodno članu 441 stav 1 tačka šest jeste bila smena ovog direktora. Generalni direktor Mladen Petković je petog novembra prošle godine nezakonito sporazumom produžio ugovor o radu po osnovu povećanja obima posla Šušiću. I to nakon njegovih 65 godina, a bez saglasnosti o produženju rada od strane Nadzornog odbora na zakonit način“- kaže povodom saopštenja sindikata Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora „Zastava oružje“.

On ističe „da je pored toga na sednici je utvrđeno niz propusta u radu i značajnog smanjenja obima proizvodne na osnovu dostavljenih podataka, a vezano za period kada je Šušić bio odgovoran“.

Mladen Petković

-Po zakonu čovek koji ima preko 65 godina ne može da bude direktor bez saglasnosti Nadzornog odbora. Imajući u vidu sve navedeno za postupanje imenovanog Šušića nakon petog novembra 2020 po nalogu NO sve odluke koje on potpisao stavljene su van snage. Sa time se generalni direktor Petković nije složio iako je učinjena nezakonita radnja- kaže Marjanović.

On navodi i primer Darka Ranđelovića, dugogodišnjeg direktora vojne fabrike koji je po nalogu direktora Petkovića je smenjen.

-Mladen Petković je zvanično rekao članovima da je Darko Ranđelović krao gorivo, što je i navedeno. Sve provere bezbednosnih službi pokazale su da je to neistina- kaže Marjanović.!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.