BRUKA- oskrnavljen „Ruski spomenik“ u Kragujevcu

Vandali su ovih dana oskrnavili „Ruski spomenik“ u selu Opornica pored Kragujevca. Na spomeniku je bukvalo odvaljena petokraka. Spomeenik je podignut u znak sećanja na pripadnike sovjetske Crvene armije, koji su poginuli u borbama za oslobođenje Kragujevca 1944. godine.

Pogledajte fotografijeucentar.rs 

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

4 Comments

 1. Goran1234
  23/03/2021 - 7:16 pm

  Ovo je strasno, ovo je katastrofa.

  Reply
 2. Veteran
  24/03/2021 - 7:11 am

  Mladost Srbije…!!!

  Reply
 3. oxigen
  24/03/2021 - 8:29 am

  Ово није руски, већ споменик совјетским војницима. Црвена армија није била руска. Руска (царска) армија укинута је Октобарском револуцијом 1917. године, после које је основана Црвена армија, а први министар одбране био је Лав Давидович Бронштајн, познатији под револуционарним именом ТРОЦКИ.
  Пропао је Цовјетски савез, пропала је СФР Југославија, отуда је и очекивано да се некажњено руше споменици који се везују за те бивше државе. Бољшевици, после преотимања власти, порушили су у Русији око 1.000.000 цркава, почев од највећег хрма на свету Христа Спаситеља у Москви до дрвених сеоских црквица на далеком северу Сибира, убили су Цара са целом породицом, спаљивали мошти светитеља, црквене њкиге, сасуде, реликвије, опљачкали црквену имовиуну, одузели преко милион хекгтара земље, терали свештренике и монмахе, па и побичне вернике у логоре…Узгред, у Крагујевцу су порушене све бисте и споменици које су подигли комунисти после 1945. године. Док су комиунисти били на власти, у Шумарицама није било НИ ЈЕДНОГ КРСТА, а данас нема НИ ЈЕДНЕ ПЕТОКРАКЕ ЗВЕЗДЕ. Остао је само споменик Штафети, као пример удворништва тадашњег руководства Крагујевца Јосипу Брозу Титу.
  Комунисти су уништили споменик Краљу Југославије Александру Карађорђевићу, а са споменика палим у ратовима 1912-1918 одсекли су руку која држи краљевску круну. Круна је враћена почетком 90-тих, када је и враћем крст на истоимени гтрг, одакле су га комунисти склонили 1945. године. Споменик краљу Александру није могао боитио враћен, зато што су га „ослободиоци“ претопили.
  Дакле, свако време има своје споменике. Да ли је неко 1945. могао да помисли да ће Шиптари подигнути споменик председнику САД, Билу Клинтону, у сред Приштине. Ето, подигли су, у знак захвалности што је Америка бомбардовала Србију 1999. и заједно са НАТО-ом изјурила српски војску и полицију са Космета, а касније је помогла да се Косово прогласи независном државом.

  Reply
 4. Miloš
  24/03/2021 - 1:55 pm

  Ne znam zašto se zove „Ruski spomenik“, kada su Ukrajinci, tačnije Treći ukrajinski front Crvene armije oslobodili Kragujevac.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.