sahranjen Predrag Živković Tozovac!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Legendarni pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac, koji je u utorak ujutro preminuo od posledica koronavirusa, sahranjen je danas  u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Prethodno je održana komemoracija u Kombak areni. Na samom početku pušten je snimak sa dodele nagrade za najboljeg nacionalnog umetnika i pesmom „Jesen u mom sokaku“.

Pevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

Rođen je u Kraljevu, od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke. Pravo ime mu je Predrag Živković. Otac Toza je u to vreme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj Banji, gde je mali Predrag provodio često svoje vreme slušajući stare narodne pesme. Oca Tozu su Nemci streljali 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, počeo je da svira i tako zarađuje za hleb, svirajući na svadbama sa samo 10 godina. Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije. Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine. Postao je poznat 1967. godine pesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) “Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić (“Devojčice garava”).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom “Mirjana”. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom “Oči jedne žene” i potvrđuje status najpopularnijeg pevača. Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade. Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

sve o životu legende narodne muzike proćitajte i pogledajte na linku ⇓

Tozovac za sva vremena, o životu, muzici, susretu sa Titom.. u emisiji Sandre Miloševićucentar.rs foto:  printskrin

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar