Demokrate u Kragujevcu najavljuju proteste zbog Prostornog plana!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

-Novim Prostornim planom Republike Srbije, koji se ovih dana nalazi na javnoj raspravi, Kragujevac je i definitivno izbrisan sa mape Srbije. Višegodišnja otvorena i neprikrivena marginalizacija Kragujevca dobila je svoju potvrdu i to u najvažnijem prostornom i planskom dokumentu koji se donosi u državi. Upozoravali smo da Srpska napredna stranka ne vidi Kragujevac kao regionalni centar. Godinama su ga mimoilazili svi najvažniji infrastrukturni projekti i bez ikakvog opravdanja birani drugi pravci razvoja putne, železničke i svake druge saobraćajne mreže- kaže se u saopštenju Demokratske stranke u Kragujevcu.

Kako se navodi, „iako je ostao izolovano ostrvo, zahvaljujući industrijskoj tradiciji i nasleđenim kapacitetima, kao i Univerzitetu, nekako je Kragujevac držao nos iznad vode“.

-Na žalost to više nije izvesno. Centar Šumadije, kome gravitira dva miliona stanovnika, izgubio je status makroregionalnog centra, ranga Novog Sada i Niša, što je bio prema prethodnom prostornom planu. Nije predviđen kao čvorište puteva, ne predviđa mu se turistički razvoj, iako kao prva prestonica moderne Srbije ima puno toga da ponudi.

Ovakvu nepravdu sigurno vidi i sadašnja garnitura koja rukovodi Kragujevcem, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem. Obećao je prvi čovek Kragujevca da će iskoristiti veze i uticaj i popraviti poziciju grada u Prostornom planu. Iako smo mnogo puta bili svedoci bezočnim kršenjima datih obećanja, od strane lokalne vlasti, mi danas tražimo od gradonačelnika Dašića, da istupi jasno i glasno protiv ovakve sudbine Kragujevca. Nije izabran da ćuti i klima glavom, već da se bori za grad i Kragujevčane. Ugrožena je budućnost dece koja odrastaju u ovom gradu, jer vizijom vlastodržaca u Srbiji, Kragujevac nije predviđen kao grad koji će se razvijati, već kao grad negde u septičkoj jami Srbije, koji sa centralnog nivoa vlasti može samo da dobije kanalizaciju- kaže se u saopštenju.

Demokrate upozoravamo gradonačelnika Dašića,“ da ako Kragujevcu ne bude vraćen status koji mu po svemu pripada, Gradski odbor Demokratske stranke će pozvati građane na proteste ispred Skupštine grada“.

-Nećemo mirno gledati nestajanje grada u kome živimo, koji je imao grandioznu prošlost a verujemo još uvek šansu za svetlu budućnost- kaže se u saopštenju demokrataa oje je potpisao Ivan Dubljanin, predsednik gradskog odbora.
ucentar.rs foto: prinskrin/FB
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar