dobro je da nas nešto zaobišlo poslednjih 30 godina- ostaci kineske RAKETE pali u okean!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostaci kineske rakete pali su u Indijski okean, zapadno od Maldiva, a većina njenih delova izgorela je tokom povratkom u atmosferu, saopštile su kineske vlasti.
Prema koordinatama koje su 9. maja objavili kineski državni mediji, pozivajući se na Kinesku kancelariju za svemirsko inženjerstvo, ostaci rakete pali su u okean, zapadno od arhipelaga Maldiva.
Kineska kancelarija za svemirsko inženjerstvo saopštila je da je većina krhotina izgorela u atmosferi, a državni mediji su izvestili da su delovi rakete ponovo ušli u atmosferu u nedelju u 4.24 sati.

„Long March 5“ druga je raketa varijante 5B od njenog prvog leta u maju 2020.

Prošle godine delovi prve rakete pali su na Obalu Slonovače, oštetivši nekoliko zgrada.

AMERI „odlepili“…

Američka svemirska komanda potvrdila pad rakete, ali navodi da nije sigurna da li je ona pala na kopno ili na okean.

„Američka svemirska komanda neće objaviti tačno mesto udara i raspon pogođenog područja, koji su zasad nepoznati,“ objavili su u saopštenju na veb stranici.

Jasno je da Kina ne ispunjava odgovorne standarde u vezi sa svemirskim otpadom“, navela je NASA u saoštenju.

Astrofizičar sa Hrdvarda Džonatan MekDovel rekao je da su kineski dizajneri rakete u potpunosti zanemarili time da li je ona praktična.

Global Tajms, kineski list, odbacuje kao „zapadnjačko pretjerivanje“ zabrinutost da je raketa bila „izvan kontrole“ i da je bilo poznato da može da prouzrokuje štetu.

„Uobičajena je praksa u svetu da gornje površine raketa izgore dok ponovno ulaze u atmosferu“, rekao je Vang Venbin, iz kineskog ministarstva spoljnih poslova, na konferenciji za medije u petak.

Kako nam ide dobro je da nisu pogođene Terazije…

Previđanja su bila različita gde će pasti delove kineske rakete,  a u opasnu zonu računala se čak i – Srbija. Mediji su se utrkivali da pogode koju će naseljenu oblast ili grad pogoditi.

Dobro je eto da nas poslednjih 30 godina- bar nešto zaobišlo!ucentar.rs 
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar