BUNA u Topoli! Kreće se u odbranu Rudnika, strancima dali iskopavanja na 84 km!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

-Braćo i sestre valja nam opet ako bude trebalo motke u ruke. Pogledajte sta su se gospoda iz Ministrastva rudarstva i energetike dosetila. To je inače kod ministarke “Zorke koridorke”. Dali su na više od 84 kvadratna kilometra istražna prava nekoj firmi sa adresom pored samog ministarstva rudarstva. Mislite da je to slučajno?!?-pita se u oštrom saopštenju Dragan Jovanović, lider Bolje Srbije koja je na vlasti u Topoli.

Prema njegovim rečima, “firma koja se pojavljuje je, inače ćerka firma neke fime iz Holandije, a ta iz Holandije je nekog trećeg”.

– I tako u krug da im ne možemo ući u trag i videti ko to želi da u srcu Šumadije napravi nove kopove i traže obojene metale. Pa dal je ovo moguće?!? U 21 veku na potezu odakle se Topola snabdeva pitkom vodom, gde se razvija turizam i poljoprivreda, gde je još ostala zdrava zivotna sredina- kaže Jovanović.

On tvrdi da su republičke instance odluke donele “bez ikakve konsultacija sa bilo kim” i podseća „da Opština Topola već više od 10 godina ima odluku skupstine opštine posle dešavanja u Lipovcu ima odluku da na njenoj teritoriji bez saglasnoati skupštine opštine ne može niko ništa da radi što setiče istraživanja ruda a kamoli davati saglasnosti nekome ko je samo eksponent stranih firmi da se pojavi i kopa gde mu se ćefne po Rudniku koji je srce i krov Šumadije”.

-Ovo nije političko pitanje, ovo je pitanje opstanka nas koji ovde vekovima živimo. Na planini Rudnik stotinama godina postoji jamska ekplatacija olova i cinka. Ali širenie kopova, površinski radovi i dodatno ugrožavanje životne sredine više ni za milimetar neče biti dozvoljeno. Obavestio sam predsednika opštine Ljig i on je sa nama saglasan. Gornji Milanovac- ćuti. Možete videti mapu da njih mnogo više kači nego nas ali ako mi ne podignemo glas niko neće. Ovo se ne sme dozvoliti. Molim na budnost. Svako pojavljivanje nepoznatih ljudi sa mašinama na obroncima Rudnika odmah prijaviti ili nama u opštini ili policiji. Samo zajedno se možemo odbraniti kao sto smo odbranili Lipovac i Brezovac. Pozivam i sve vas koji ne živite ovde, ali volite najlepsi deo Šumadije i Srbije da nas podrzite u borbi koja nece biti laka. Neka Zorana Mihajlović daje ako ima svoju dedovinu bilo kome, a naš Rudnik neka ostavi na miru- apeluje Jovanović.

On je za danas najavio organizovanje svih raspoloživih ljudskih resursa- lovaca, meštana, ekoloških udruženja da se počne sa organizacijom protesta i odbranu Rudnika.
ucentar.rs  
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar