Bar smo u tome bili VELESILA- u Kragujevcu izložba igračaka iz SFRJ (FOTOGALERIJA)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Dečije igračke, koje su bile popularne na prostorima nekadašnje SFRJ, i obeležile mnoga detinjstva ali i bile zabava za  odrasle, Kragujevčani mogu da pogledaju na izložbi  „Dođi da se igramo“ koja je  otvorena  u kući „Đure Jakšića“. 
U okviru ove izložbe, čiji su autori Mirjana Savić, Nemanja Trifunović i Sofija Pršić, publici su predstavljene igračke i društvene igre koje su se koristile u nekadašnjoj Jugoslaviji a iz kolekcije Vladimira Radojičića i zbirki Narodnog muzeja Кraljevo. 
– Ova izložba je posebno zanimljiva zato što prikazuje političke i kulturološke uticaje koji su se odrazili na dizajn i funkciju igračaka u to vreme, ali i na proizvođače. I ako su se igračke smatrale za „luksuz“, pojedine fabrike su bile jako uspešne u svetskim okvirima. Tako je „Mehanotehnika“ iz Izole je krajem 70. – tih godina izvozila u skoro 80 zemalja, a njihove igračke su kopirali proizvođači iz Hong Konga, Nemačke i Amerike, što je za današnje vreme neshvatljivo, kaže Mirjana Savić, istoričar i savetnik Narodnog muzeja u Kraljevu. 
 Predstavljen je  sažet pregled proizvodnje, prodaje i upotrebe igračaka proizvedenih u Jugoslaviji ali i uvezenih iz drugih zemalja u periodu od pedesetih do devedestih godina prošlog veka.
Cilj izložbe je da se najmlađi upoznaju sa igračkama starijih generacija, dok stariji mogu da se podsete svog detinjstva.
Кolekcije obuhvataju igračke proizvedene u jugoslovenskim fabrikama ili nastale u izdavačkim preduzećima poput „Mehanotehnika“ Izola, „ Jugoplastika“ Split, „Biserka“ Zagreb.
Postavka izložbe igračaka otvorena je do sredine oktobra, a posetioci će moći i da se zabave igraući „mice“, „ne ljuti se čoveče“, ili stoni fudbal.
 
FOTOGALERIJA Izložba igračaka iz bivše SFRJ…ucentar.rs/S.Č.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar