SERGEJ LAVROV U BEOGRADU: „Srbija je faktor stabilnosti na Balkanu“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

– Preneo sam predsedniku Vučiću najtoplije pozdrave predsednika Putina. Razmotrili smo moguće kontakte na nivou predsednika u budućnosti i dogovorićemo se kada će se taj sastanak održati – rekao je Sergej Lavrov, ministar insotranih poslova Ruske Federacije posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije.

Lavrov kaže da je trgovinska saradnja dve zemlje porasla za 16 odsto i pored virusa korona.

On je podsetio da se vakcina „Sputnjik V“ proizvodi i u Srbiji.

– Rusija se zalaže za to da se rešenje pitanja Kosova i Metohije može zasnivati samo na Rezoluciji 1244, dijaloga Beograda i Prištine. To mora da potvrdi SB UN. Prihvatićemo svako rešenje koje odgovara Srbiji i srpskom narodu – rekao je Sergej Lavrov.

On je podsetio i na podršku Srbiji zbog situaciji na Jarinju i rekao da je vreme da se stvori Zajednica srpskih opština (ZSO).

– Nije na čast EU popustljivost prema tome što Albanci ne ispunjavaju obaveze – rekao je Lavrov i pozvao Brisel na odgovornost za probleme u dijalogu Beograda i Prištine.

Lavrov je podsetio da je Srbija najveći faktor stabilnosti na ovim prostorima.

Predsednik Vučić je rekao posle sastanka da je Srbija ponosna što ima odlične odnose s Rusijom.

„Takođe sam se zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinuna angažmanu“, rekao je Vučić.

Takođe, predsednik se zahvalio Rusiji na očuvanju teritorijalnog integriteta, zbog dobre političke saradnje, ali i izgradnje gasovoda.

– Veoma sam ponosan što kažem da imamo vrlo dobre odnose sa Ruskom Federacijom. Zadovoljni smo razvojem naših bilateralnih odnosa – rekao je Vučić.

Vučić kaže da se zahvalio i predsedniku Putinu i izrazio želju i nadu da do kraja godine dođe do susreta sa ruskim liderom.

– Ovo je bio najotvoreniji i najiskreniji razgovor do sada, iako gospodina Lavrova poznajem mnogo godina – rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

„Srbija će ostati vojno neutralna zemlja“, rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio na pomoć Rusije u borbi srpskog naroda i Srbije protiv virusa korona.

– Tu vrstu pomoći i podrške ne zaboravljamo – rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je upoznao Lavrova sa objektivnim strahovima zbog situacije u regionu.

Predsednik je ponovio da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja. On je istakao da, uprkos koroni, raste spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije. Vučić se zahvalio i zbog dobre saradnje sa Ruskim železnicama. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar