Trideseti Internacionalni festival umetnika harmonike u organizaciji Muzičkog centra Ad Libitum, a pod pokriviteljstvom grada Kragujevca, održaće se od 16. do 23. novembra.

– Festival umetnika harmonike ima veliki značaj, pre svega, zbog međunarodnog karaktera, imajući u vidu priliku da čujemo najbolje mlade akordeoniste na svetu, koji su tokom prethodne godine osvajali prva mesta na prestižnim takmičenjima, istakao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Ministarstvo kulture i lokalna samouprava prepoznaju značaj Festivala, jer on na najbolji način afirmiše grad Kragujevac na međunarodnoj sceni, posebno kada je klasična muzika, odnosno, harmonika, u pitanju. Značajan je i njegov doprinos u smislu neformalnog obrazovanja, jer studenti FILUM-a i učenici Muzičke škole imaju mogućnost da unaprede svoje stečeno znanje i da to primene u praksi.

Festival je nastao 1988. godine kao rezultat nadgradnje Letnje škole za mlade harmonikaše, koju je osnovao profesor Radomir Tomić.

– Kragujevac i ove godine, tokom Festivala, postaje svetska prestonica harmonike, najavio je Milan Tomić, direktor Festivala.

Ove godine će nastupiti pobednici Svetskog kupa, Svetskog trofeja i takmičenja u Klingentalu (Nemačka), Arasateu (Španija) i Kastelfidardu (Nemačka). Nastupi Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista, s dirigentom Kostović Predragom, i Gradskog kamernog orkestra „Šlezinger“, čiji je umetnički rukovodilac koncertmajstor Miroslav Pavlović , obogatili su sadržaj Festivala.

– Kragujevački akademski orkestar akordeonista osnovan je 2018. godine i od tada se neprekidno razvija, kazao je Tomić i dodao da su prošle godine osvojili prvo mesto na prestižnom Svetskom trofeju u kategoriji orkestara.

Festival otvara trio harmonika „Sirius“ iz Italije, pobednik Svetskog kupa u kategoriji kamernih ansambala, dok će završne festivalske večeri s Gradskim kamernim orkestrom Šlezinger, kao solista na bandoneonu, nastupiti Petar Mirkov, doktorand na Filološko-umetničkom fakultetu.

Inače, svi koncerti se održavaju u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Ulaz je slobodan.