Najstariji fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Fakultet inženjerskih nauka, danas je proslavio 63 godine postojanja i rada. Goste Svečane akademije upriličene povodom obeležavanja godišnjice pozdravili su ministarka prosvete, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović, član Privremenog organa grada Kragujevca, Ivica Momčilović i, u ime domaćina, dekan FIN-a, prof. dr Slobodan Savić.

Dekan je podsetio kako je ova visokoobrazovna ustanova koja je 1960. godine bila samo odeljenje Mašinskog fakulteta u Beogradu, a za samo tri godine postala samostalni Mašinski fakultet u Kragujevcu, kroz decenije rasla i kvantitativno i kvalitativno, da bi 2012. godine prerasla u Fakultet inženjerskih nauka. Trenutno na svim nivoima studija imamo 20 akreditovanih studijskih programa na srpskom i dva na engleskom jeziku. Poslednjih desetak godina broj studenata raste, a najveće interesovanje vlada za mašinsko inženjerstvo, rekao je Savić, naglasivši da je elektrotehnika i računarstvo, što je takođe izbor velikog broja mladih, trenutno u fazi akreditacije. Zahvaljujući Ministarstvu prosvete do sada je urađeno dosta infrastrukturnih radova, a pored poboljšanja uslova za studente i zaposlene u planu je nabavka kapitalne opreme i učila. Budući da imamo veliki broj domaćih i međunarodnih projekata, cilj je da se ne samo zaposleni, već i doktoranti i studenti master studija uključe u naučno-istraživački rad, kazao je Savić.

Ovo je zlatno doba za sve koji se bave inženjerstvom, tehnikom, IT tehnologijom, veštačkom inteligencijom i raznim disciplinama koje tehnika prožima, pre svega zbog privrede koja traži naše studente sa završnih godina i mastera, kazao je rektor Filipović i naglasio da ne postoji nijedan nezapošljeni stručnjak u oblasti informacione tehnologije. Jako je bitno da se taj trend nastavi i da se proširuje kapacitet za prijem novih studenata, kao i za naučno-istraživačke projekte u ovoj oblasti. Fakultet inženjerskih nauka pored duge tradicije sada ima i strane studente i puno novih programa koje želimo još više da razvijamo kako bi Kragujevac, kao centar industrije, nastavio u tom pravcu, poručio je Filipović.

Iz godine u godinu svedoci smo novih dostignuća i unapređenja rada ovog fakulteta, a jasan dokaz je upravo broj studenata koji ga upisuju. U delu svojih nadležnosti Grad Kragujevac će nastaviti da pomaže razvijanju privrednog ambijenta u gradu, a komunalne usluge i sve ostalo što utiče na naš svakodnevni život uzdigne na nivo koji četvrti po veličini grad u Srbiji zaslužuje, poručio je Ivica Momčilović.

Prepoznatljivost samog fakulteta, njegova izdavačka delatnost, izvanredni studenti koji su sposobni da se inteligencijom i inženjerskim znanjem prilagode promenljivim uslovima tržišta i stručnost predavača koji inženjere ne formiraju samo kao stručnjake, već ljude koji umeju da mobilišu i druge da bi Kragujevac išao napred, čine da danas ovo bude praznik ne samo Kragujevčana, nego čitave Srbije, istakla je ministarka Đukić Dejanović.