Poveži se sa nama
Admiral

Društvo

DA LI TREBA OKITITI JELKU PRE ILI POSLE SVETOG NIKOLE? Veruje se da ćete oterati BAKSUZLUK iz kuće ako je ukrasite na OVE DATUME

Published

on

Počelo je novogodišnje raspoloženje koje podrazumeva prazničnu euforiju u svom punom sjaju.

Mnoge porodice su već okitile jelku s prvim pahuljama koje su pale prošle nedelje, dok neki čekaju da dođe kraj godine kako bi ukrasili novogodišnju jelku.

Stručnjaci ezoterije tvrde da je veoma važan datum ukrašavanja jelke. Da biste privukli ljubav i blagostanje u svoj dom, obratite pažnju na ove posebne datume…

18. decembar – Uoči Svetog Nikole

Smatra se da ukrašavanje jelke na ovaj datum privlači prosperitet i finansijsku stabilnost u kuću i život. Idealno je da pored jelke stavite po neki sitni poklončić za decu koji ćete naznačiti da je od Svetog Nikole. To će čitavoj atmosferi dati dodatni praznični karakter.

22. decembar – Dan zimskog solsticija

Ako ste umorni od životnih problema i nevolja, idealno bi bilo da jelku ukrasite baš 22. decembra. Oni koji veruju u ezoteriju kažu da će ovaj datum doneti zaštitu vama i porodici tokom čitave godine.

24. decembar

Pošto je ovo veče Badnje veče po gregorijanskom kalendaru, smatra se za vreme čuda. Veruje se da ovo veče treba da okite jelku oni ljudi koji imaju baštu i na taj način da privuku bogatu žetvu za proleće i leto.

25. decembar – katolički Božić

Četvrta opcija je da jelku okitite baš na dan Hristovog rođenja po gregorijanskom kalendaru, tako ćete privući zdravlje, sreću i ljubav u svoj dom.

28. decembar

Veruje se da će oni ljudi koji jelku okite 28. decembra zaštititi kuću od zla. Dobro je ovog dana očitati molitvu za zdravlje čitave porodice.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Društvo

Prolećni mraz ponovo pogodio voćnjake: Kajsije najviše stradale

Published

on

By

Cvetovi Kajsije

Prolećni mraz ponovo je naneo veliku štetu voćnjacima širom Srbije, a kao i prethodnih godina, najviše su stradali zasadi kajsije.

Voćari iz različitih krajeva zemlje javljaju da su niske jutarnje temperature najteže pogodile ovu voćnu vrstu, koja je u fazi cvetanja izuzetno osetljiva čak i na blagi pad temperature ispod nule. Najpesimističnije procene proizvođača govore da ove godine kajsije možda neće biti uopšte, što dovodi u pitanje i proizvodnju džemova i drugih prerađevina.

U takvim uslovima i s manjkom na tržištu, očekuje se značajan rast cena ovog voća. Zvanične informacije o stepenu oštećenja još nisu objavljene, ali prema nezvaničnim podacima, u voćnjacima u okolini Čačka i Smedereva štete dostižu i do 90 odsto.

Stručnjaci upozoravaju da je voće najranjivije na mraz tokom cvetanja i precvetavanja, a upravo se to sada dogodilo, jer je vegetacija ove godine krenula ranije zbog izuzetno toplog februara i početka marta. Koštičavo voće je posebno pogođeno, na šta su proizvođači već danima upozoravali.

Ipak, ako se u narednom periodu temperature ponovo spuste, voće koje je već u fazi formiranja plodova biće otpornije na mraz.

Continue Reading

Društvo

Nove cene goriva u Srbiji: Dizel jeftiniji za dva dinara, benzin bez promene

Published

on

By

Od danas, pa do narednog petka, 28. marta, vozači u Srbiji plaćaće gorivo po novim cenama.

Od 15 časova, na benzinskim pumpama litar dizela koštaće do 195 dinara, što je za dva dinara manje nego prethodne nedelje, dok će cena evropremijum BMB benzina ostati nepromenjena – 181 dinar po litru.

Podsećamo, nove cene goriva u Srbiji objavljuju se svakog petka do 15 časova i važe narednih sedam dana, do sledeće korekcije.

Continue Reading

Društvo

Vodič za mlade domaćice: Evo kako da napravite kolačiće sa medom – mladenčiće!

Published

on

Sutra su Mladenci i zato smo odlučili da mladim domaćicama pomognemo da odrede sve lepe običaje koji nas vezuju za ovaj ovaj praznik. Ono najvažnije je priprema mladenčića, posebnih kolačića premazanih medom. Ovi kolačići simbolizuju dug, srećan i sladak život mladenaca pa se pripremaju sa posebnom pažnjom i ljubavlju.
 
Za pripremu mladenčića potrebno je:
 
– Belo pšenično brašno
– 1/2l mineralne vode
– Kvasac
– 200 ml ulja
– Sok od jednog limuna
– Med
– Orasi
 
PRIPREMA:
 
Kvasac rastopiti u malo mlake vode i ostaviti da nadođe. U mineralnu vodu dodati ulje, šećer, limunov sok i rendanu limunovim koru i nadošli kvasac. Zatim dodati brašno i zamesiti testo tako da ne bude ni previše mekano ni previše tvrdo. Najbolje je testo zamesiti uveče, tako da odstoji preko noći.
Ujutro razviti testo debljine jednog prsta i kalupom (preporučujemo čašu ako nemate kalup) vaditi mladenčiće i peći. Pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom.
Ispečen mladenčiće nafilovati medom i po želji ukrasiti orasima.
 
 
SREĆNI MLADENCI!
Continue Reading

Najpopularnije