Ustanova kulture „Koraci“ u saradnji sa Knjaževskom srpskim teatrom i CZNTK „Abrašević“ priredila je svoje prvo audio izdanje i to romana Bratislava Milanovića „Povratak“ iz 2019. godine i poklonila ga Udruženju slepih i slabovidih lica Kragujevac.

Inicijator realizacije ovog izdanja je Grad Kragujevac u čije ime je na današnjoj konferenciji član Komisije Privremenog organa, Miljan Bjeletić, uručio disk. 

Ova zvučna knjiga koju poklanjamo odraz je posvećenosti ravnopravnom učešću građana u životu, a što je zajedno sa predstavnicima udruženja definisano kroz izradu Strategije, odnosno plana razvoja kulture za period 2021-2025. godina, kazao je Bjeletić. Ovaj znak pažnje Ustanove kulture „Koraci“, Knjaževsko srpskog teatra i CZNTK „Abrašević“ kroz umrežavanje i jačanje ljudskih resursa, odnosno institucionalnih kapaciteta, trebalo bi da dobije svoj kontinuitet i u narednoj, 2024. godini, čime se pored ostalog neguje i zavičajno stvaralaštvo. Bjeletić je podsetio da se i ranije radilo sa predstavnicima udruženja građana i da su zvučne knjige realizovane u saradnji i sa Narodnom bibliotekom „Vuk Karadžić“.

Ovo je prvo audio izdanje ustanove kulture Koraci i tu nećemo stati, rekla je Mirjana Milenković, direktorka Ustanove kulture „Koraci“. Plan je da se već početkom sledeće godine pokrene realizacija narednih audio izdanja. Prvo izdanje je „Povratak“ autora Bratislava Milanovića iz 2019. godine, a to je godina kada je ustanova kulture „Koraci“ aktivno počela da se bavi izdavaštvom.  Većinu naših izdanja pretvorićemo u audio format, dodala je ona i poručila da se kroz humani aspekt ogleda i društvena odgovornost ustanova kulture koje se uključuju u ovakve projekte. Time pokazujemo da brinemo o našim sugrađanima, članovima udruženja sa različitim tipovima invaliditeta, jer kultura mora biti svima dostupna, zaključila je Milenković.

Udruženje slepih i slabovidih Kragujevca, kroz ovo audio izdanje prvi put uspostavlja saradnju sa Ustanovom kulture „Koraci“ i drago nam je da je prepoznala značaj i omogućila nam da književna dela iz svoje izdavačke delatnosti  budu pristupačna slepim i slabovidim sugrađanima, ali i ostalima koji imaju potrebu za njima, kazala je Ana Radaković, sekretar Okružne organizacije Saveza slepih Kragujevac. Ona se zahvalila i na izuzetnoj saradnji sa gradom Kragujevcem koji je prepoznao značaj uključenosti osoba sa invaliditetom u sva kulturna dešavanja u i izrazila nadu da će ona biti uspešna i sledeće godine.