Dvadeset lokalnih samouprava će uz podršku Evropske unije od pet miliona evra, obezeđenih preko programa EU PRO Plus, unaprediti poslovnu infrastrukturu i uslove za nove investicije i nova radna mesta. Ovi projekti treba da u pet godina nakon realizacije doprinesu privlačenju 300 miliona evra novih investicija i otvaranju više od 3.000 novih radnih mesta.

„Danas je uručeno 20 sertifikata za projekte koje Evropska unija finansira kroz program EU PRO Plus, a kojih je iz poziva u poziv sve više, sve su kvalitetniji i odgovaraju sve više na potrebe svih građana. Reč je o projektima unapređenja poslovne infrastrukture ukupne vrednosti preko osam miliona evra, od čega je EU uložila više od pet miliona, a lokalne samouprave učestvuju sa značajnim iznosom od skoro tri miliona evra. Svi ti projekti će doprineti boljem poslovnom okruženju, novim investicijama i boljem, zadovoljnijem i sigurnijem životu u Srbiji,”, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Ministarka Miščević je poručila lokalnim samoupravama da strateški pripremaju projekte, uzimajući u obzir strateški okvir razvoja Srbije, kao i da izrađuju strateška dokumenta o razvoju jer su oni odlična vodilja za dalju finansijsku podršku koju prepoznaju i Vlada Srbije i Evropska unija kada se odlučuje o finansiranju. „Kada se opredeljujete za predloge projekata, važan je temeljan rad na pripremi projektne dokumentacije kako bi tehničko sprovođenje bilo po planu. Tu smo da vam u tom poslu pomognemo“, rekla je ministarka izražavajući još jednom veliku zahvalnost Evropskoj uniji i državama članicama EU na razvojnoj podršci koju pružaju Srbiji.

„Naš zajednički rad i ulaganja podstiču ekonomski razvoj, fokusirajući se na unapređenje poslovne infrastrukture. Ovih 20 projekata će doneti konkretne rezultate za privredu i građane u budućnosti, kroz nove investicije i otvaranje novih radnih mesta. Podržavamo lokalne samouprave u poboljšanju poslovne i investicione klime, jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou, izjavio je ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

U ime grada Kragujevca, sertifikat novog projekta uručen je Dejanu Ružiću, članu Komisije Privremenog organa.