U okviru događaja predstavljena je i izložba pobedničkih radova STE(A)M izazova među kojima su i timovi iz Kragujevca – EcoBytes – Prve kragujevačke gimnazije i Nije kompot nego kompost – Prve tehničke škole. STE(A)M izazov realizovan je u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija ka radnoj snazi budućnosti“ koji realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i Fondacijom Petlja, uz podršku Vlade Republike Srbije. Cilj izazova je bio da podrži i nagradi najbolje ideje srednjoškolaca iz Srbije za rešavanje lokalnih problema uz primenu STE(A)M disciplina, digitalnih tehnologija (kao što su veštačka inteligencija, internet stvari, blokčejn, robotika i druge) i podataka.

Tim EcoBytes uradio je rešenje za unapređenje kvaliteta vazduha u gradu i smanjenje zagađenosti, a čini ga bioreaktor koji predstavlja ekosistem jednoćelijskih algi smeštenih u staklenu posudu (akvarijum) koje proizvode kiseonik, u zamenu za ugljen – dioksid koji je proizvod zagađenost. Bioreaktor takođe poseduje solarni panel koji napaja pumpu i lampu neophodnu za rad samog bioreaktora. Takođe, solarni panel stvara energiju koja se koristi za napajanje ekrana koji je informativnog karaktera – prikazuje turističke destinacije i zaniljivosti grada Kragujevca. Rešenje je inovativno po tome što koristi žive organizme za neutralizaciju ugljen – dioksida i smanjenje ugljeničnog otiska, te doprinosi stvaranju kiseonika.

Problem kojim se bavio tim iz Prve tehničke škole iz Kragujevca je velika količina biorazgradivog otpada u školskom dvorištu u vidu trave, suvog lišća, papira i ostataka đačke užine koji mogu biti transformisani u koristan proizvod – kompost. Njihovo rešenje je veb aplikacija za upravljanje kompostom od bio-otpada, mikrokontroler i roto-komposter koju mogu koristiti osobe ili organizacije koje se bave proizvodnjom komposta i koje žele da putem digitalnih senzora i IT tehnologija mere i prate parametre komposta –  temperatura, vlažnost i pH vrednost, kako bi obezbedili optimalne uslove za kompostiranje. Takođe, aplikaciju mogu koristiti i oni koji koriste kompost za gradnju zemljišta ili za sađenje kultura kako bi znali kvalitet komposta i kako bi ga primenili na najbolji način. Kompost od biootpada smanjuje otpad, obogaćuje zemljište, sprečava zagađenje i smanjuje troškove deponovanja otpada, a pritom podiže i ekološku svest.

Inače, svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u IKT-U priredili su Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj.