U svim razvijenim privredama sveta mala i srednja preduzeća čine srž privrede tih zemalja a to je ono što nam je nedostajalo imajući u vidu da je sve bazirano na velikim preduzećima, rekao je Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika Kragujevca, koji je prisustvovao Info danu u Biznis inovacionom centru. Poslednjih desetak godine uočen je veliki broj novih kompanija koje su u malom, mikro segmentu a koje se bave inovacijama a to je ono što ovaj projekat StarTech podržava. Njihov značaj za lokalno ekonomski razvoj je nemerljiv jer je najlakše sprovesti inovacije na nivou mikro firme i zato se većina preduzetnika i bavi inovacijama. U Kragujevacu je lociran Državni data centar, postavljen je kamen temeljac za Inovacioni distrikt u okviru kojeg će biti i Nučno-tehnološki park baziran na informacionim tehnologijama koje su danas baza inovacija. Kao lokalna samouprava, uz podršku resornih ministarstava i organizacija, kao što je NALED i iz uz podršku Philip Morris, koji podržava ovaj projekat, našim građanima, mladim ljudima daćemo početni, inicijalni vetar u leđa koji njima mnogo znači na početku  karijere i u realizaciji svojih ideja. Tokom prošle godine bilo je oko sto novootvorenih preduzeća koja se bave inovacijama a većina je iz IT industrije koja ima najveći rast na globalnom nivou, istakao je Ružić, i dodao da je to osnov da u narednim godinama možemo očekivati veliki uticaj tih firmi na lokalno ekonomski razvoj i na poboljšanje životnih uslova u našem gradu. On je najvio da će Kragujevac u narednom periodu dobiti još jedan naučno-tehnološki park u Majnd parku.

Prva tri kruga StarTech projekta bila su jako uspešna i na osnovu njih ćemo dodatno poboljšati četvrti sa dvostruko više sredstava kazao je Dušan Vasiljević, direktor StarTech projekta podrške inovacijama i digitalnoj transformaciji naše privrede. U prethodnom periodu naglasak je bio na inovatorima, početnicima sa manjim grantovima a iznos je bio oko 25.000 dolara a sada će to biti oko 50.000 dolara, zahvaljujući kompaniji Philip Morris koja je jedini donator koji finansira ovaj projekat. Za grant se mogu prijaviti firme koje su formirane između 2015-2023. godine, privatne kompanije, da su vlasnici kompnija, malih i srednjih preduzeća naši građani i da imaju inovativnu ideju. Sektori nisu ograničeni, sem nekih izuzetaka kao što su proizvodnja i trgovina oružjem, proizvodnja duvana itd, objasnio je Vasiljević i dodao da je u prva tri kruga dodeljeno 82 granta i raspodeljeno oko tri miliona dolara, a u ovom krugu očekujemo da bude podeljeno najmanje deset grantova sa sredstvima u iznosu od po 50.000 dolara.

Četvrtu godinu za redom, u saradnji sa NALED-om, Biznis inovacioni centar Kragujevac promoviše projekat StarTech koji pruža mogućnost kandidatima da obezbede dodatno finansiranje za njihove ideje, rekao je Momčilo Sretenović, direktor Biznis inovacionog centra Kragujevac. Ove godine je veliko interesovanje i trudimo se da kroz ovakve događaje plasiramo našim sugrađanima, posebno mladima koji imaju ideje i nameru da pokrenu svoju novu StarTech priču. Svi početnici kod nas mogu dobiti konsultantsku podršku u fazi pred inkubacije, da nauče kako da urade i testiraju svoju poslovnu ideju ali i da procene da li ima smisla plasirati je na tržište. Takođe mogu saznati da li ima tržišnog potencijala i kako da na kraju komercijalizuju svoj proizvod, kazao je Sretenović, podsetivši da toko godine BIC radi i brojne obuke.