Dragana Krstić iz pomenutog udruženja je istakla da su ovakve tribine veoma važne, jer se olakašava potencijalnim roditeljima da ne moraju da idu u klinike, zakazuju konsultacije i dobijaju odgovore, već je upravo ovo prilika da od izuzetnih stručnjaka u ovoj oblasti, dobiju adekvatne odgovore. Iako u Srbiji ne postoji precizan Registar osoba sa sterilitetom, smatra se da je statistika slična evropskoj, a to znači da svaki šesti par ima ovaj problem.

Kragujevacje odabran zato što i na ovu tribinu i u kragujevački Centar za VTO, mogu da, iz okolnih opština i susednih gradova, dođu parovi i pojedinci zainteresovani za roditeljstvo, objasnila je Krstić.

Prema rečima prof. dr Marije Šorak, rukovoditeljke Centra za biomedicinski potpomognutu oplodnju UKC Kragujevac, poslednjih godina raste broj parova koji se javljaju za pomoć stručnjacima kragujevačkog Centra, o čemu govori podatak da je od početka ove godine urađeno 270 ciklusa, što je gotovo isti broj kao tokom  cele protekle godine.

Dobro je što nam se sve više javljaju mlađi pacijenti. To znači, ističe  prof. dr Šorak da na vreme razmišljaju o tome zašto ne dolazi do trudnoće, a mi možemo da utvrdimo koji je razlog steriliteta i da im pomognemo da možda i na  jednostavniji način da do trudnoće dođu.

U Kragujevac, iz različitih razloga i okolnosti, dolaze pacijenti iz skoro svih krajeva Srbije, ali verujemo da je prošlogodišnja uspešnost našeg Centra od 35 %, jedan od tih razloga, dodala je Šorak.

Tribini su u ime grada Kragujevca, prisustvovale Jelena Pavić, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava.

Govoreći o značaju ove tribine za građane Kragujevca, dr Damnjanović je istakla da su ovakvi događaji značajni i pre perioda planiranja porodice, kao oblik edukacije mladih, jer je važno da mladi znaju da polno prenosive bolesti mogu da doprinesu kasnijem sterilitetu, ali i neželjene trudnoće i abortusi. Damnjanović je takođe naglasila da kragujevački Dom zdravlja na ovom polju prevencije postiže izuzetne rezultate i najavila skorašnje unapređenje mera Grada Kragujevca na ovom polju.

Grad je već godinama unazad veoma senzibilisan i o ovoj problematici otvoreno govori, a sufinansira i postupak vantelesne oplodnje sa 250.000 dinara. Do sada je za ova sredstva konkurisalo oko 70 parova, i ponosimo se sa 11 rođenih beba, kazala je Damnjanović.

Na tribini su govorili i ginekolozi prof. dr Eliana Garalejić, dr Biljana Arsić, dr Biljana Popović Todorović, iz Beograda, dr Branko Budimirović iz Valjeva, kao i biolog IZJZ Kragujevac Aleksandra Dimitrijević i Jelena Antić, Kragujevčanka koja je procesom VTO dobila devojčicu.