Connect with us
admiralskeigre

fokus

Aerodrom MIND Kragujevac dobio granični prelaz

Published

on

Privremeni granični prelaz na Aerodromu MIND Kragujevac koji se nalazi u okviru MIND Parka, otvoren je u cilju podsticanja ekonomskog, privrednog, turističkog, kulturnog i sveukupnog razvoja Šumadijskog okruga, grada Kragujevca i samog Aerodroma MIND Kragujevac.

Grad Kragujevac uspešno spaja svoju istorijsku prošlost sa modernim razvojem a već afirmisane manifestacije u međunarodnim okvirima imaju sve više poseta iz inostranstva, kao i upita za direktne pojedinačne dolaske svojim vazduhoplovima, kako za posetu ovom regionu, tako i radi tranzitnog zadržavanja u Kragujevcu.

Korisnici aerodroma će imati međunarodne prelete u zemlje regiona, što će promovisati grad Kragujevac i ceo Šumadijski okrug, a Aerodrom MIND Kragujevac bi omogućio najbrži vid direktne internacionalne komunikacije i doprineo razvoju podsticajnog okruženja i održive budućnosti MIND Park-a, grada Kragujevca i celog Šumadijskog okruga.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

U Kragujevcu u štrajku 28 škola

Published

on

By

U gotovo svim kragujevačkim školama danas nije bilo nastave.

Prosvetni radnici koji su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, organizovali su protest na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u Kragujevcu nije radilo 28 škola.

U protestu je učestvovalo oko 1600 članova ovog sindikata, ali i zaposleni koji nisu članovi sindikalnih organizacija.

U Školskoj upravi Kragujevac kažu da je nastavni proces danas bio organizovan u školama „Sreten Mladenović“ u Desimirovcu i „Julijana Ćatić“ u Stragarima, kao i u dve specijalne škole.

Nakon sastanaka u matičnim školama, prosvetni radnici u Kragujevcu okupili su se na Đačkom trgu gde su izneli četiri osnovna zahteva, kojima bi se unapredio položaj prosvetara.

Organizatori kažu da je većina prosvetnih radnika prepoznala i razloge i trenutak.

Prosvetari traže da se u skladu s dogovorom, predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Narodnoj Skupštini po hitnom postupku.

Zahtevaju i da se početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme, u skladu sa potpisanim protokolom sa Vladom Srbije, izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji, kao i da to povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Jedan od zahteva je i da se do kraja godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

U Školskoj upravi Kragujevac kažu da je u svim osnovnim i srednjim ,izuzev u dve specijalne škole i školama u Desimirovcu i Stragarima, više od 70% zaposlenih bilo u štrajku.

Što se tiče Šumadijskog okruga, u Aranđelovcu nisu radile osnovne i srednje škole, sem škole „Miloš Obrenović“, u Topoli takođe nisu radile sve izuzev škole u Trnavi, u Kniću nije radila nijedna osnovna ni srednja škola, dok u Lapovu nije bilo obustave, ili su samo neki prosvetni radnici bili u štrajku.

U Batočini su i osnovna i srednja škola bile u štrajku, a u Rači srednja nije radila, dok je u osnovnoj delimično bila organizovana nastava.

Continue Reading

fokus

Očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma poruke 91. Vukovog sabora

Published

on

By

U slavu Vukovog nasleđa i srpske kulture, 91. Vukov sabor, ove godine održan je od 9. do 15. septembra u organizaciji Grada Lozinice i Centra za kulturu “Vuk Karadžić“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Manifestacija čuva sećanje na reformatora pravopisa srpskog jezika Vuka Karadžića i drugih važnih ličnosti srpske kulture i istorije, a ove godine posvećena je i 200. godišnjici od rođenja Branka Radičevića, velikog srpskog pesnika.

Na završnoj svečanosti u Naučno-obrazovnom kulturnom centru “Vuk Karadžić“, u svojoj besedi ministar kulture Srbije, Nikola Selaković, istakao je konkretne korake koje je Ministarstvo preduzelo za zaštitu ćirilice. Najavio je da će od 1. januara 2025. godine, u svim javnim nabavkama informatičke opreme u državnim i javnim ustanovama, ćirilica biti obavezan deo u dvojezičnim tastaturama.
„Drugi važan korak koji smo već preduzeli jeste da će država, prilikom otkupa knjiga za javne biblioteke, ubuduće otkupljivati isključivo ćirilička izdanja domaćih izdavača“, rekao je Selaković, dodajući da ćirilica mora postati ravnopravna latinici u svakodnevnoj tehničkoj upotrebi.

Jedan od najavljenih projekata je i konkurs za dizajn novih ćiriličnih fontova, sa ciljem da se mladim dizajnerima ponudi prilika da rade na razvoju ćiriličnih tipografija, koje će zatim biti besplatne za sve koji žele da ih koriste.

„Ćirilica nema nikoga osim nas. Ako je mi ne budemo čuvali i koristili, niko drugi to neće učiniti za nas. Zato moramo raditi na očuvanju ovog nasleđa, koje nam je ostavio Vuk“, zaključio je Selaković, pozivajući prisutne da neguju svoj jezik i pismo.

Završnoj manifestaciji 91. Vukovog sabora u Loznici, u ime grada Kragujevca prisustvovala je Anđela Ognjanović, direktorka Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“.

Continue Reading

Društvo

Nataša Jovanović na Rouz-Rot seminaru u Varšavi: Naglasak na teškoj situaciji Srba na Kosovu i Metohiji

Published

on

By

Vršilac dužnosti šefа Stаlne delegаcije NS RS u Pаrlаmentаrnoj skupštini NATO Nаtаšа Jovаnović i člаnovi delegаcije Gorаn Rаkić i prof. dr Zorаn Drаgišić učestvuju nа 106. Rouz-Rot seminаru Pаrlаmentаrne skupštine NATO, koji se održаvа od 16. do 17. septembrа 2024. godine u Vаršаvi, Republikа Poljskа.

Delegаcijа Nаrodne skupštine RS sаstаlа se sа potpredsednikom Pаrlаmentаrne skupštine NATO Mаrkosom de Vаskonselosom (Portugаlijа) i informisаlа gа je o nаsilju i teroru koji Prištinа gotovo svаkodnevno sprovodi nаd srpskim nаrodom nа Kosovu i Metohiji, usmerenom kа proterivаnju Srbа sа prostorа KiM i sprovođenju politike etničkog čišćenjа. Sаgovornici su, tаkođe, rаzmotrili mogućnosti unаpređenjа međupаrlаmentаrne sаrаdnje i rаzmenа posetа u nаrednom periodu, posebno nа nivou poslаničkih grupа prijаteljstvа.

Tokom sаstаnkа sа šefom itаlijаnske delegаcije u PS NATO Lorencom Ćezom, kаo i sа člаnovimа delegаcije Predstаvničkog domа i Senаtа Itаlije, izrаženа je zаhvаlnost nа sveukupnom višegodišnjem аngаžmаnu itаlijаnskih vojnikа u sаstаvu KFOR, koji čine nаjveći nаcionаlni kontingent u okviru ovih snаgа, posebno u zаštiti istorijskog i kulturnog nаsleđа srpskog nаrodа nа Kosovu i Metohiji. Podsećа se dа su snаge KFOR jedine legаlne i legitimne oružаne snаge nа prostoru KiM, koje su ovlаšćene dа uspostаve i održаvаju bezbedno okruženje zа sve grаđаne nа Kosovu i Metohiji.

Šefа grčke delegаcije u Pаrlаmentаrnoj skupštini NATO Dimitriosа Kаiridisа člаnovi delegаcije NS RS upoznаli su sа nаjnovijim dešаvаnjimа nа prostoru KiM. Istаkli su znаčаj podrške Grčke u očuvаnju suverenitetа i teritorijаlnog integritetа Republike Srbije, posebno imаjući u vidu dа je Grčkа jedаn od nepriznаvаčа jednostrаno proglаšene nezаvisnosti tzv. „Kosovа“ i veomа dobаr poznаvаlаc prilikа nа KiM, budući dа su i grčki vojnici аngаžovаni u sаstаvu KFOR.

Člаnovi delegаcije Nаrodne skupštie RS imаli su i niz drugih bilаterаlnih kontаkаtа sа delegаcijаmа člаnicаmа i pridruženim člаnicаmа PS NATO, tokom kojih su informisаli o potrebi dа međunаrodnа zаjednicа preduzme konkretne korаke i spreči dаlju represiju i torturu Aljbinа Kurtijа, čiji svаki potez vodi kа izаzivаnju sukobа nа severu Pokrаjine i novoj eskаlаciji situаcije nа terenu, sа mogućim nesаgledivim posledicаmа po čitаv region.


Ovde u Vаršаvi, uoči početkа Rouz-Rot seminаrа sаstаli smo se sа delegаcijom Portugаlije g.Mаrkos de Vаskonselosom i Hugom Oliveriа.
Tom prilikom kolegа Gorаn Rаkić i jа smo ih upoznаli sа аktuelnom situаcijom nа Kosovu i Metohiji i nepodnošljivim uslovimа zа nаš nаrod u južnoj srpskoj pokrаjini.
Istаklа sаm dа Kurti svаkodnevno sprovodi nаsilje i teror nаd srpskim nаrodom gušeći njegovа osnovnа ljudskа i političkа prаvа. Poslednji protivprаvni potezi Prištine prete dа dovedu do mаsovnog i potpunog proterivаnjа svih Srbа sа KiM. Zаto je neophodno dа se što pre formirа Zаjednicа srpskih opštinа nа čemu Srbijа insistirа već 11 godinа. Svаkodnevni etnički motivisаni zločini od strаne Aljbinа Kurtijа, neosnovаnа privođenjа i hаpšenjа, dovode u pitаnje i fizički opstаnаk nаšeg nаrodа nа Kosovu i Metohiji.

Zаmolilа sаm ih dа sа svim ovim upoznаju i spoljnopolitički odbor u njihovom pаrlаmentu, а kаo predsednik poslаničke grupe prijаteljstvа između Srbije i Portugаlа sаm ih pozvаlа dа zаjedno sа svojim kolegаmа posete Srbiju.

U ime srpske delegаcije sаm im uručilа knjigu Nečujnа zvonа – Hrišćаnsko nаsleđe Kosmetа“.
To je knjigа o hrišćаnskom nаsleđu Kosovа i Metohije, а reč je o duhovnoj, kulturnoj i umetničkoj bаštini koju su Srbi ostаvili hrišćаnskoj Evropi.

 

Continue Reading

Najpopularnije