RANI RADOVI! Verko uknjižio „Gradski dom“ Miroslavu Miškoviću bez dinara za Grad

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Veroljub Stevanović protivzakonito je kao prvi čovek grada dozvolio uknjižbu “Gradskog doma” u Kragujevcu kompaniji „Delta“ Miroslava Miškovića, piše u krivičnoj prijavi. Grad nije video ni dinara od prodaje zgrada vredne nekoliko desetina miliona evra, izgrađene  1967.godine samodoprinosom Kragujevčana. Važna uloga Milenka Marjanovića u transakciji prelaska gradske imovine u ruke tajkuna

 

krivicna prijava koja nije procesuirana

I pored rešenja Opštinskog suda u Kragujevcu i Grada Kragujevca o izričitoj zabrani otuđenja i opterećenja nepokretnosti-poslovnih prostorija u “Gradskom domu” Veroljub Stevanović je omogućio uknjižbu vansudskih hipoteka tokom 2009-2012.godine firmama i kompanijama “Delta Still”, “Delta shoes”, “Delta sport”, “Delta coffe”, “Delta Fashio”, “Atlantik ltd”, “Aldo group internacional” iz Švajcarske, “Banco popular espanol”, “Industria de diserno textil “ “HVB Bank” i “Unikredit bank”.

O ovom slučaju podneta je i krivična prijava protiv Veroljuba Stevanovića, gradonačelnika Kragujevca, Duška Milovanovića-Muse, bivšeg direktora Gradskog doma Kragujevac, Milenka Marjanovića, bivšeg direktora “UTP Kragujevac” (koje je posle isto privatizovao upravo sa Miškovićem), Slobodana Milovanovića-Džefrija, advokata iz Kragujevca i Miroslava Miškovića, vlasnika “Delta holdinga”. Krivična prijava sa kompletnom dokumentacijom podneta je 2013.godine. Nedugo zatim, upravo je dokumentacija i rešenja Građevinske inspekcije  izgoreo u požaru u Skupštini grada Kragujevca!

-Ovom uknjižbom grad je izgubio nekoliko desetina miliona evra, iako zakonski to nisu mogli da urade. To je pljačka u kojoj su oštećeni svi, na stotine ljudi je ostalo bez posla, a došlo se u apsurdnu situaciju da je uknjižen samo prvi sprat čiji je vlasnik postao Mišković, a da Privredna komora Vlade Republike Srbije nije mogla da se uknjiži na trećem spratu. Ovo je pljačka teška nekoliko desetina miliona evra za koju niko nije odgovarao – kaže Petar Cvetković, osnivač prvog privatnog tržnog centra u Srbiji koji se nalazio u kragujevačkom “Gradskom domu”.

A kako je sve teklo u ovoj zamršenoj pravnoj akciji možda najbolje ilustruje obrazloženje krivične prijave Višem javnom tužilaštvu iz 2013.

-Kao založni dužnik pojavio se Milenko Marjanović kao diretkor preduzeća “UTP Trgovina Doo”. Pristankom od strane direktora “Gradskog doma” to mu je omogućeno, a na osnovu napravljene dokumentacije koji su verifikovani od strane raznih sudskih instanci. Tako je pribavljena imovinska korist “Delti holding” vlasnika Miroslava Miškovića i “Delta sporta” vlasnika Spasojevića od nekoliko desetina miliona evra- kaže se u prijavi i naglašava da je “sve ovo urađeno iako se još rešenjima Grada Kragujevca i ugovorima još od 1967.godine to izričito zabranjuje”.

Naime, sve je krenulo tako što je Skupština opštine Kragujevac tužila Milenka Marjanovića za nelegalnu prodaju jednog dela “Gradskog doma”, a onda Marjanović tužio Duška Milovanovića za nelegalno otcepljivanje i stvaranje privatne firme “Gradski dom”. Uz pomoć I posredovanje tadašnje gradske vlasti  “Delta holding” kupuje akcije Marjanovićevog UTP-a i automatski postaje, bez ijednog dinara većinski vlasnik Gradskog doma a samim tim i četiri hiljade kvadrata elitnog poslovnog prostora.

-Zakupci iz “Gradskog doma” se redom isteruju. Prvo oni koji su dugovali zakupnine, tako što im se iste opraštaju kako bi izašli. Zatim slede zakupci koji se

Milenko Marjanovic

zapošljavaju u “Delti”, kako bi se iselili, a na kraju slede i oni koji nisu želeli da napuste “Gradski dom”. Njima se isključuje struja. Na kraju “Delta” postaje u stvari faktički vlasnik celokupnog “Graskog doma” -kaže se u krivičnoj prijavi.

Nadležni nikada nisu ispitali ove navode iako se, pored ostalog tražila provera kompletne dokumentacije UTP “Kragujevac” vezane za “Gradski dom”, provera kompletne finansijske dokumentacije na upis vansudskih hipoteka, uvid u list nepokretnosti i ostalo… Naravno to nikada nije urađeno niti kako je gradska imovina od četiri hiljada kvadrata u elitnom delu Kragujevca „prodata“ a „da nikada nikome nije plaćeno ni dinara“, kako se tvrdi u jednom pismu nadležnima u gradskoj upravi.

 

POŽAR PODMETNUT!?

U jednom dopisu Javnom pravobraniocu Grada Kragujevca iz 2018.godine, sumnja se da je arhiva o ovom slučaju namerno izgorela.

„Obzirom da ste i Vi pokrenuli slučaj“ i da ste mi pokazali da su Vam službe koju su nadležne za prateću dokumentaciju dostavile samo jedan dokument koji je po mom mišljenju totalno bezvredan i fingiran, a obzirom da se pre nekoliko godina desio „požar“ u Skupštini grada pri čemu je izgorela arhiva, dovodi do opravdane sumnje da je dokumentacija uništena po nečemu ćefu i nalogu“- piše u ovom pismu. Sumnju nekadašnjih zakupaca izaziva nestanak rešenja Republičke građevinske inspekcije kojim se naređuje da se poruše svi objekti unutar „Gradskog doma“ koje je stiglo svojevremno u kancelariju tadašnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića.

 

KAKO SU SE KNJIŽILI

U složenom procesu kupovine „Gradskog doma bez dinara“ poverioci su uglavnom koristili vansudske hipoteke.

dokumentacija iz katastra

One su stvarane međusobnim novčanim pozajmicama, a kada ne bi mogle da se vrate- upisavani su kao vlasnici lokala u najelitnijem prostoru u to vreme u Kragujevcu. „Način dobijanja kredita kod raznih stranih banaka, a na ime upisa vansudske hipoteke u periodu 2009-2012. godine, a na ime vlasništva nad Gradskim domom, po meni treba priložiti policijskim istražiteljima,ekspertima za pranje pare, a u pitanju su milioni evra… I amateru je jasno da su i banke saučesnici firmama koje su upisane u ovom listu nepokretnosti u ovom prljavom delu pljačke i prevare naroda…“- piše u pismu Javnom pravobraonicu Grada Kragujevca iz 2018.godine, čiji faksimil posedujemo.

 

 

 

ucentar.rs

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar