Nestvarni pejzaži jezera „Gruža“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Fotoreporteri ucentar.rs unazad nekoliko meseci beleže nestvarne pejzaže sa jezera „Gruža“, ili kako ga sve češće zovu šumadijskog mora. Ovo jezero biser je gružanske regije, a odnedavno je sa državom pokrenut projekat od nacionalnog značaja za njegovo uređenje i razvoj turizma. Prema rečima Miroslava Nikolića predsednika optšine Knić projekt se realizuje u nekoliko faza.

-U selima oko jezera već se beleže značajni rezultati u prihodima od seoskog turizma. U jednoj od studija analizirali smo u kojoj meri su stranci zainteresovani sa razvoj sportskog turizma, a velika čast nam je ukazana činjenicom da smo bili organizatori Evropskog prvenstva za kajakaše. U planu je i izgradnja kapitalnih objekta, dovođenje stranih investitora a samim tim i otvaranje novih radnih mesta – kaže predsednik Nikolić.

Srpsku i svetsku javnost obišla je vest da je jedna od retkih u Srbiji opština u Srbiji i ovom delu Evrope koja nije imala ni jednog obolelog u vreme pandemije korona virusa upravo- Knić. Pored samoorganizovanosti i poštovanja pravila predsednik Nikolić ističe i sabornost i poštovanje zajednice u vanrednom stanju.

Inače, izgradnjom brane (1979—1981), pregrađena je jedna od od najdužih i vodom najbogatijih reka Šumadije – Gruža. Nakon izgradnje betonsko-lučne brane kod mesta Pajsijevići u opštini Knić, formirana je višenamenska akumulacija Gruža je čije je punjenje okončano 1983. godine. Primarna namena akumulacije je vodosnabdevanje Kragujevca, Kraljeva i okolnih sela), danas se vodom sa ove akumulacije snabdeva više od 300.000 građana. Gružansko jezero ima zapreminu od 64,5 miliona m³. Obim jezera je oko 42 km, a širina je od 300 do 2.800 m. Dužine je oko 10 km, površine oko 900 ha.

Tako je nastalo „gružansko more“…

ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar