DOSIJE: FONDACIJA DRAGICA NIKOLIĆ- Od Bugara do Koje!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U zenitu političke moći Tomislava Nikolića, bivšeg predsednika Srbije, u fondaciju njegove supruge slivale su se donacije sa svih strana- od Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Bugarske do ovdašnjih „uglednih“ privrednika.

Naravno je sve podignuto na nivo državne tajne, poslovanje fondacije nikada nije ispitano, ali u javnosti su počele da cure informacije „da donatori dobijaju unosne poslove koje finansira država“. Što se tiče Kragujevca nezaobilazno ime koje se vezivalo za Nikoliće bio je- Goran Kojović Koja, nekadašnji vlasnik preduzeća „Jezero“. Ko je Koja koji je obeležio vladavinu Nikolića u Kragujevcu?

Tomina „leđa“..

Za ovo ime prvi put se čulo kada je devedesetih godina prošlog veka propala Pribojska banka, a direktor banke izvršio samoubistvo. Navodno je u toj banci Kojović imao kredit od devet miliona maraka, i banka je između ostalog i zbog toga zapala u probleme. Ovo nikada nije zvanično potvrđeno, ali je Koja to u neformalnim razgovorima odlučno demantovao. Sve u svemu posle toga pojaviće se kao ozbiljan igrač u trgovini naftnim derivatima, izgraditi sopstvenu pumpu tik pored tadašnje mlekare „Mladost“.. U to vreme bio je u više nego dobrim odnosima sa tadašnjim gradonačelnikom Živoradom Nešićem Džadom.

Sada već milioner Kojović postaće i ozbiljan skandal majstor koji će ispunjavati naslovne strane narednih  nekoliko godina.

Najveći skandal dogodio se 2008.godine, kada je protiv njega podignuta optužnica za silovanje.

Te 2008.godine, „Večernje novosti“ pišu da se vodila sudska istraga zbog skandala, odnosno podvođenja maloletnih učenica jedne ovdašnje srednje škole. Protiv Gorana Kojovića zahtev je podnet 10. aprila, ali, prema tadašnjim informacijama iz policije, on je bio u bekstvu. Kasnije je njegov advokat to demantovao i doneo opravdanje da je bio na službenom putu.

Tekstovi u srpskoj štampi

Portparol tužilaštva Marija Mladenović saopštila je tada da se sumnja da je pomenuta krivična dela počinio početkom februara.
– Kada je posle iživljavanja nad jednom od srednjoškolki usledila krivična prijava, pokušao je, navodno, da povećom sumom novca sve zataška. Reč je o maloletnim učenicama koje je raznim obećanjima, Goranu, ali i drugim imućnijim ljudima u Kragujevcu, podvodila Ana M. (20). Sumnja se da se i ona bavila „najstarijim zanatom. O Goranu Kojoviću ovde kruže priče kao o imućnom čoveku bahatog ponašanja, vlasniku benzinske pumpe i raznih lokala- pišu Novosti.

tekstovi u srpskoj štampi…

U tekstu se pominju i „veze“ pomoću kojih je, navodno, obavešten da se skloni čim je stigla prijava za silovanje i pošto je „otpao“ pokušaj da novcem kupi ćutanje jedne od maloletnica.
U kragujevačkom sudu, kaže se dalje u tekstu, tada nisu želeli da daju bilo kakve informacije o ovom slučaju.

-U pismu jednog Kragujevčanina, koje je prosleđeno „Novostima“, pominju se i njegove „dobre veze u sudu“ kojima se on, navodno, hvalio. Reč je, naime, o sporu koji ovaj Kragujevčanin već pet godina vodi s pomenutim biznismenom,nezavisno od „seks afere“. Pre nekoliko meseci novinare je o njegovom bahatom ponašanju i „jakim vezama“ obaveštavala njegova bivša supruga, koja se žalila da na taj način (podmićivanjem) u brakorazvodnoj parnici hoće da joj otme zajednički stečenu imovinu- pišu Novosti.
Kojović je pravosnažno oslobođen za pokušaj silovanja. Tokom istrage za medije jedino je izjavio da mu „je sve namestila konkurencija“.

Dolaskom Tomislava Nikolića na vlast, nekoliko godina kasnije, Kojoviću se otvaraju poslovna vrata, a preko Fondacije tada prve dame postaje i  „dobročinitelj“. Da stvar bude bizarna njegovo ime naći će se na tabli donatora renoviranog dela porodilišta u KC „Kragujevac“.

(nastaviće se)

ucentar.rs foto: printscreen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar