Drugi pišu: Iz vikendice Vladice Stanojevića zaplenjeno dva kamiona robe!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Iz privatne kuće i vikendice na Zlatiboru uhapšenog Vladice Stanojevića (48) v.d. direktora Zavoda za smeštaj odraslih „Male pčelice“, policija je zaplenila puna dva kamiona skupocenih stvari, od nameštaja do escajga, za koje se sumnja da su vlasništvo Zavoda, a da ih je osumnjičeni nezakonito prisvojio, saznaje “Ekspres”.

U međuvremenu je kragujevačka policija, osim za dela za koja se Stanojević sumnjiči krivičnom prijavom, pokrenula istragu o brojnim zloupotrebama teškim nekoliko desetina miliona dinara, a koje su samo deo fascikle od više od 500 strana koje je policija do sada prikupila o Stanojeviću.

“Ekspres” ekskluzivno otkriva detalje te fascikle, ali da sa pričom o čoveku koji je dva puta proglašavan za “naj muškarca” krenemo od početka.

Stanojević je uhapšen u petak, 14. avgusta, a sa njim su u istoj akciji uhapšeni i Vladan Ćirić (58), doktor u Zavodu, i Violeta Dimitrijević (54), kao i još 11 osoba za koje se sumnja da su vršile različite malverzacije u vezi sa Zavodom za smeštaj odraslih osoba „Male pčelice“.

Uhapšeni Vladica Stankojević u predizbornoj kampanji

Stanojević se takođe tereti i da je uticao na Gorana Đorđevića, direktora Doma zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli, da Mariji Stojanović izda potvrdu da je završila pripravnički staž, iako nije. Ta potvrda joj je bila neophodna da bi se prijavila na polaganje državnog ispita. U Domu zdravlja u Topoli, Stanojević je bio zaposlen kao lekar pre nego što je postavljen na čelo „Malih pčelica“, a dotična Marija Stojanović je posle položenog državnog ispita zaposlena u Zavodu u kome je bio Stanojević.

“Stanojević je osumnjičen i da je zloupotrebio službeni položaj na taj način što je određena sredstva i opremu, koja je vlasništvo Zavoda, jednim delom prisvojio, a u drugom dao na raspolaganje drugim osobama“, saopštio je MUP.

Ono što je najviše uznemirilo javnost naviknutu na vesti o raznim zloupotrebama je sumnja da je Stanojević naredio lekarima i medicinskom osoblju da ne prijave promene na koži kod nekoliko korisnika Zavoda „Male pčelice“ kao sumnju na pojavu zarazne bolesti šuge, kao i da im je naredio da za lečenje obolelih korisnika koriste lek „medimectin“, inače namenjen za lečenje stoke. Naime, ovaj lek policija je pronašla pretresom kancelarije osumnjičenog Stanojevića, a određena količina je bila ubrizgana u špriceve, zbog čega se pojavila sumnja da je on već korišćen u terapijama korisnika ovog Zavoda, čime bi se otvorila i mogućnost da je Stanojević neprofesionalnim postupcima ugrozio zdravlje i život korisnika Zavoda.

Međutim, ove sumnje nisu još potvrđene, a priča o korišćenju ovog leka nije ni pomenuta kao predmet istrage na Stanojevićevom saslušanju u kraljevačkom Višem tužilaštvu, koje vodi slučaj.

On je sam na saslušanju tvrdio da su te bočice bile fabrički upakovane, da ih je dobio od prijatelja, vlasnika firme za proizvodnju veterinarskih lekova, kao i da ti lekovi nisu davani štićenicima Zavoda.

Prema saopštenju MUP, sumnja se da je Stanojević od marta do avgusta ove godine, uz pomoć tri referentkinje u Zavodu, koje se terete da su počinile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, u pokrenutim postupcima za nabavku dobara za ovu socijalnu ustanovu nezakonito propisivao uslove javnih nabavki i prilagođavao ih predstavnicima ponuđača, koji su takođe uhapšeni.

“Na taj način Stanojević je, kako se sumnja, omogućio privilegovan položaj i dobijanje javne nabavke ponuđačima, za šta je u više slučajeva primio poklon u vidu novca“, naveo je MUP u saopštenju.

Posle saslušanja Stanojeviću je određen pritvor, i on je jedini od uhapšenih u ovoj akciji koji se našao iza rešetaka. Naime, 12 privedenih u ovoj akciji je odmah posle hapšenja sa tužilaštvom potpisalo sporazum o priznanju krivice i oni su pušteni na slobodu. Jedino Sava M. (66), predstavnik beogradske firme „Frigoterm“, koji je osumnjičen za zloupotrebu sa javnom nabavkom, nije pristao na sporazum sa tužilaštvom, ali se i on našao na slobodi jer sud nije prihvatio predlog tužilaštva da mu se odredi pritvor.

Među onima koji su prihvatili sporazum sa tužilaštvom su doktor i medicinska sestra iz Zavoda, na koje je Stanojević navodno uticao da unesu neistinite podatke u medicinsku dokumentaciju štićenika i tako je preprave. Osim njih dvoje, krivicu su priznale i zaposlene referentkinje u Zavodu, osumnjičene za zloupotrebu odgovornog lica, koje su nameštale uslove javnih nabavki određenim ponuđačima. I predstavnici ponuđača, mlekara „Livade“ i „Kuč“, i novosadske firme MG , priznali su zloupotrebe sa javnim nabavkama. I direktor Doma zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli priznao je da je Stanojević uticao na njega da izda potvrdu o završenom pripravničkom stažu osobi koja to nije ispunila, a koja se posle kao medicinska sestra zaposlila u „Malim pčelicama”.

advokat Živorad Lekić

Živorad Lekić, kragujevački advokat i branilac Stanojevića, nije želeo da bilo šta kaže o istrazi.

“Moj klijent se tereti za krivična dela zloupotreba službenog položaja, primanje mita i trgovina uticajem, a sud je pritvor odredio zbog mogućeg uticaja na svedoke. To je sve što mogu da kažem“, bio je kratak advokat Lekić.

U nastavku istrage, kako za „Ekspres“ otkriva izvor upoznat sa policijskom fasciklom o Stanojevićevim zloupotrebama, javnost tek može da očekuje brojna iznenađenja, kakva do sada nisu viđena ni u jednom sličnom slučaju.

Na meti rada policije tako će se naći provera sumnji da je Stanojević od istog materijala kojim je u okviru Zavoda izgrađena crkva, sebi na očevom imanju na Zlatiboru napravio dvospratnu vikendicu, a što se lako dokazuje fotografijama.

Službeni podaci o ovom slučaju pokazuju i da je na izradi projektne dokumentacije i za crkvu i za vikendicu na Zlatiboru bila angažovana ista firma – arhitektonski biro „Concept studio“ Kragujevac.

Dokumentacija nađena u Zavodu ukazuje da je sa ovom firmom Stanojević u ime Zavoda imao dva posla. Najpre u aprilu 2016. kada je odlukom o dodeli ugovora u postupku nabavke male vrednosti, kao najpovoljnija izabrana ponuda firme „Concept“ za izradu projektne dokumentacije za potrebe Zavoda, a procenjene vrednosti od milion i po dinara.

Ista ova firma je zatim i u martu 2017. izabrana kao najpovoljnija za izradu projektne dokumentacije procenjene vrednosti od dva i po miliona dinara.

politički protivnici objavili fotografije crkve i vikendice na društvenim mrežama

“Stanojević je posle izgradnje crkve u dvorištu Zavoda davao intervju na jednoj nacionalnoj televiziji, koja je o tome i napravila TV prilog. Crkva je karakterističnog izgleda, od drvenih obloga i sa zelenim krovom. Zatim su se u javnosti pojavile i fotografije Stanojevićeve vikendice, napravljene od potpuno istog, specifičnog materijala. Previše slučajno da ne bi bilo predmet dalje istrage“, kaže izvor „Ekspresa“.

Ali to nije sve. Na očevo ime Stanojević je kupio i 41 kvadrat poslovnog prostora od „Zlatarne Celje“. Po ugovoru, manji deo novca je dat u gotovini, a ostatak je prebačen sa deviznog računa njegovog oca. Radi se o 80.000 evra i naravno da je sada pitanje poreklo tog novca.

Ono što je najinteresantnije u celoj priči je Stanojevićev obrazac za kupovinu odeće, obuće i čarapa za korisnike Zavoda, a za koje postoji sumnja da se radi o tri povezane firme, od kojih je vlasnica jedne njegova kuma Danijela Pavlović. Interesantno je da odeća, obuća i čarape nisu kupovane od firmi koje se bave proizvodnjom, već od frizersko-kozmetičkih salona, koji su naknadno registrovani i za trgovinu.

Tako je u maju 2019. Zavod doneo odluku o dodeli ugovora u otvorenom postupku za nabavku odeće, obuće i čarapa za korisnike Zavoda po kojoj su kao najpovoljnije izabrane ponude Frizersko-kozmetičkog salona „Danijela“ iz Kraljeva za nabavku odeće, zatim Frizerskog salona „Change me 036“ iz Kraljeva za nabavku obuće i ponuda firme „Moda 011“, takođe iz Kraljeva, za nabavku čarapa.

Ponude iste ove tri firme su i u aprilu 2018. izabrane kao najpovoljnije, s tim što je „Moda 011“ data dobila partiju nabavke odeće, Frizerski salon „Danijela“ za nabavku obuće“, a frizerski salon „Change me 036“ partiju za nabavku čarapa.

Sa ovim firmama Zavod je poslovao i prethodne 2017. godine.

Tada je „Change me“ dobio posao nabavke odeće, „Danijela“ obuće, a „Moda 011“ nabavku čarapa.

„Jasno je da su ove tri firme povezane i da su tako i dobijale poslove, s tim što su iz godine u godinu menjali samo partije. Za to vreme Zavod je odbijao ponude firmi koje se bave proizvodnjom uz raznorazna obrazloženja, iako su imali jeftiniju ponudu.

Frizerski saloni „Danijela“, čiji je vlasnik Danijela Pavlović, i „Change me 036“, čiji je vlasnik Jovan Pavlović, od Zavoda su dobili i posao nabavke zimskih jakni za korisnike Zavoda.

Od salona „Danijela“ Zavod je tako kupio jakne u vrednosti od 2.495.000 dinara, a od salona „Change me 036“ jakne u vrednosti od 4.100.886 dinara.

“Interesantna je i afera oko Stanojevića koja je izbila oko jedne umetničke slike koja je bila izložena u okviru likovne kolonije u prostorijama Zavoda, a koja je naprasno završila u njegovoj kući. Kada se saznalo za to, Stanojević je vratio sliku u Zavod“, kaže naš izvor.

Stanojević se na čelu „Malih pčelica“ nalazio poslednjih sedam godina, a poslednjih godina kao v.d. direktora. Prethodno je radio kao lekar u Domu zdravlja u Topoli. Na poslednjim izborima u junu bio je nosilac liste na lokalu „Dela a ne reči – dr Vladica Stanojević“, koja je osvojila 1,83 odsto glasova u Kragujevcu. Interesantno je da mu je prošlog decembra dodeljena nagrada „Naj muškarac 21. veka“ u oblasti socijalne zaštite na teritoriji nekadašnje SFRJ. I Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, iz koga je navodno upućena prijava protiv Stanojevića, svojevremeno, 2015. godine, prepoznalo ga je kao čoveka godine i dodelilo mu istoimenu nagradu…

izvor: ekspres.net 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar