Pa ovo je za robiju: ministar Maksa „košta“ Kragujevac oko 200 hiljada evra!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Grad Kragujevac moraće da plati „penale“ oko 200 hiljada evra Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) sledećih meseci zbog dobijenog kredita i nerealizacije projekta izgradnje nove autobuske stanice!

Ovo ekskluzivno za naš portal nezvanično tvrde dobroobavešteni izvori u Skupštini grada.

Ode 200 „soma“…

Još 2015 godine Evropska banka za obnovu i razvoj saopštila da je odobrila kredit Gradu Kragujevcu od 15 miliona evra za zaštitu životne sredine i modernizaciju opštinske infrastrukture, preneo je RTS.

Nacrt nove autobuske stanice u Kragujevcu…

Prva tranša zajama u iznosu do 10 miliona evra namenjena je nabavci kanti za čvrsti otpad, kontejnera i kamiona za sakupljanje otpada, kao i za izgradnju i renoviranje ulica, a druga od pet miliona evra za izgradnju novog autobuskog terminala.

U saopštenju EBRD je navedeno da tim kreditom banka podržava Grad Kragujevac u pronalaženju mogućnosti za veće učešće privatnog sektora u opštinskim projektima.

„EBRD će sa 840.000 evra finansirati pripremu tenderske dokumentacije i tenderski proces za izbor izvođača radova na projektima koji će biti kreditirani zajmom te banke. Direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg je izjavio tada da je zadovoljan što banka može da pomogne opštini sa više od 180.000 stanovnika da poboljša infrastrukturu i privuče više domaćih i stranih investicija“- preneo je RTS.

Vladimir Maksimović

I tada član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, ravnomerni i održivi razvoj Vladimir Maksimović rekao je tada da će druga tranša kredita zbog koje Grad Kragujevac sada plaća penale biti upotrebljena za izgradnju i završetak vitalnih saobraćajnica, dok će se treći deo kredita koristiti za izgradnju nove autobuske stanice.

Maksimović je tada rekao da Grad Kragujevac ima grejs period od dve godine, ali detalji ugovora između grada i posebno odredbe oko plaćanja penala zbog nerealizacije projekata zbog kojih su  krediti dobijeni- nikada zvanično nisu objavljeni!

ucentar.rs


ODGOVOR VLADIMIRA MAKSIMOVIĆAt: „Nikada nisam primio novac ni od koga!“

Naša pitanja Vladimiru Maksimoviću:
1)    Da li Grad Kragujevac mora da plati oko 200 hiljada evra „penala“ EBRD zbog nerealizovanih projekata  za koje su dobijeni krediti ove banke?
2)     Da li ste od strane EBRD bili angažovani u bilo kom svojstvu i da li ste za te usluge primali novčanu nadoknadu?
stigao nam je sledeći odgovor:

„Poštovani,

Ne raspolažem tim podacima,. Administracija i realizacija kredita ide preko Gradske uprave za finansije i Gradske uprave za razvoj. Ubuduće pitanja vezana za funkcionisanje Grada postavljajte preko info službe Grada, da bi ih oni prosledili na adekvatne sagovornike, i da bi ste blagovremeno dobili odgovor.

Što se tiče drugog pitanja, nikada ni po kom osnovu nisam bio angažovan od strane EBRDa niti sam bilo kada primio bilo kakvu novčanu nadoknadu, kako od ove institucije, tako ni od bilo koga drugog, po bilo kom osnovu, za sve vreme vršenja funkcije člana Gradskog veća.

Srdačan pozdrav

Vladimir Maksimović

 Skandali vezani za Maksimovića

I direktor u Energetici…

Agencija za borbu protiv korupcije ispituje da li je gradski ministar za komunalnu delatnost u sukobu interesa pošto je istovremeno i vlasnik lokala u centru grada u kome se nalazi kafić. Sa druge strane, javno je prozvan od strane vlasnika lokala za „reketiranje“ i da je navodno tražio 500 evra mesečno na deset godina kako bi im omogućio proširenje bašte- na koju inače imaju zakonsko pravo. Pored toga u ovdašnjoj Energetici pomoćnik je direktora za ekonomiju preduzeća, kako stoji na njihovom sajtu.Ušao u istoriju kragujevačke politike

Maksimović je ušao u istoriju kragujevačke politike kada je postao predsednik stranke slovačke nacionalne manjine u centralnom gradu Šumadije Prema popisu stanovnika te 2016. godine u Kragujevcu je živelo- 16 Slovaka!Nedavno kupio još jedan lokal

Pored postojećeg lokala u centru grada gradski ministar je pre dva meseca kupio još jedan poslovni prostor u istoj zgradi u Pešačkoj zoni. Agenciji za borbu protiv korupcije podneta je prijava zbog Maksimovićevog lokala u kome se nalazi kafić podneta je prijava zbog sukoba interesa. Prema mišljenju podnosioca, on se nalazi na čelu resornog ministarstva koje upravo propisuje propise o radu ugostiteljskih objekata.

 

 

  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar