Kragujevac obnovlja stare fasade u strogom centru grada

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Grad Kragujevac obnoviće fasade na objektima koji su spomenici kulture u strogom centru grada, saopšteno je iz gradske urprave.

„Pored toga što estetski narušavaju izgled grada, mnoge od njih ugrožavaju bezbednost korisnika. Studijom revitalizacije fasada u Starom gradskom jezgru koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture identifikovano je 22 objekta među kojima su kuća trgovca Alekse Obradovića – Regentova kuća, zgrade nekadašnjeg Peka i Konaka, kafana Balkan, Dom Beograđanina (Prosveta), kao i 11 objekata u Ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića“- kaže se na sajtu Skupštine grada. Dalje se navodi  „da u cilju pripremanja Programa mera tehničke zaštite tih objekata, Gradsko veće je na sednici održanoj 19.oktobra utvrdilo Predlog zaključka o prihvatanju Infromacije o merama tehničke zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u Prostorno kulturno – istorijskoj celini Staro gradsko jezgro i uputilo u skupštinsku proceduru“.

Ukoliko odbornici odobre, programom će biti utvrđen i redosled prioriteta objekata, u zavisnosti od stepena oštećenja kulturnog dobra, kao i potrebna finansijska sredstva.

ucentar.rs 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar