167 godina Zastava oružja od osnivanja do danas!

Daleke 1851. godine u tadašnjoj Kneževini Srbiji doneta je odluka da se Topolivnica preseli iz Beograda u Kragujevac, koji je u to vreme smatran geostrateškim centrom zemlje, nakon čega su 27.oktobra 1853. godine u istoj izlivene prve topovske cevi, čime su ostvarena nastojanja da se u Kneževini Srbiji obezbedi sopstvena proizvodnja oružja i vojne opreme. 

Na taj način fabrika je pre 167 godina utemeljila razvoj srpske industrije, jer su u proizvodnim pogonima primenjivane prve parne mašine, električno osvetljenje, standardi kvaliteta i brojne druge inovacije. Razvoj fabrike se ubrzano nastavlja, zahvaljujući pre svega izuzetnim konstruktorima oružja. Unapređenje Mauzerove konstrukcije pušaka (model 1878/80), koju je izveo Kosta Milovanović, srpski general i profesor Vojne akademije u Beogradu, smatra se jednom od najboljih vojničkih pušaka na svetu u to vreme.

Sve ovo je 1889. godine prepoznato na Velikoj svetskoj izložbi u Parizu, kada je fabrika osvojila brojne medalje.U toku 1928.godine u rad je pušten i pogon za proizvodnju municije, pa se tako u fabrici pored 200 pušaka, proizvodilo i 200.000 metaka dnevno.

Drugi svetski rat tadašnji Vojno-tehnički zavod dočekao je kao evropski gigant sa 12.000 zaposlenih i oko 10.000 mašina, pri čemu tokom rata biva potpuno uništen.

Ozbiljnija obnova i razvoj započinje pedesetih godina prošlog veka, kada se stvaraju temelji moderne vojne fabrike, koja se danas prepoznaje kao brend na globalnom nivou.

Mali broj fabrika se može pohvaliti ovakvom istorijom i kontinuitetom u radu i postojanju od skoro dva veka. U trenutku kada se obeležava 167 godina od njenog osnivanja, poslovanje i rad fabrike suočeno je sa brojnim problemima usled aktuelne pandemije virusa COVID 19, posebno tokom vanrednog stanja, kada su prekinuti normalni tokovi snabdevanja repromaterijalima i značajno otežana, u nekim slučajevima čak i onemogućena isporuka gotovih proizvoda. U uslovima teške epidemiološke situacije, fabrika je ostvarila izuzetnu saradnju sa nadležnim državnim organima, posebno sa Privrednom komorom i Institutom za javno zdravlje, sa akcentom na zaštiti zdravlja svih angažovanih radnika.

Unapređenjem organizacionog modela procesa proizvodnje i kontrole, kao i izuzetnom posvećenošću menadžmenta fabrike, rukovodioca na svim nivoima i radnika, ostvareno je povećanje proizvodje sa istim brojem zaposlenih, bez obzira na faktore koji su značajno otežavali rad u prethodnom periodu.

Naime, projektovana realizacija do kraja 2020.godine biće veća za oko 20% u odnosu na prethodnu godinu.

Vrednost novih ugovora u toku 2020.godine je 95 miliona dolara, uključujući petogodišnji ugovor sa ino-partnerom, čime je osigurano stabilno poslovanje fabrike u narednom periodu.

Tokom 2020.godine završena su ispitivanja Modularne puške M-19, koja postaje deo naoružanja Vojske Srbije. Pored toga, za potrebe naše vojske u toku je ispitivanje pištolja, snajperskih i dalekometnih pušaka i puškomitraljeza. Intenzivnim radom na novim razvojnim projektima, fabrika doprinosi unapredjenju opremljenosti Vojske Srbije i konkurentnosti brenda „Zastava oružje“ na svetskom tržištu.

 

I pored teških okolnosti izazvanih pandemijom virusa COVID 19, slaveći tradiciju dugu 167 godina, sa sigurnošću možemo reći da je ova godina uspešna za fabriku Zastava oružje, jer je održan kontinuitet uz istovremeno povećanje obima proizvodnje, zahvaljujući pre svega značajnim unapredjenjima u upravljanju ljudskim i materijalnim resursima od strane menadžmenta fabrike. Modernizacija procesa proizvodnje i stvaranje uslova za veća ugovaranja predstavljaju težište u radu u narednom periodu, uz istovremenu brigu o zaposlenima i doslednu primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu.

tekst i foto: Zastava oružjeLeave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.